Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dobrač: skalni podor v Rdeči steni

Koroška ORF.at: na Dobraču v bližini Beljaka (Villach) se je v noči iz petka na soboto zgodil velik skalni podor. Iz Rdeče stene (Roten Wand) pod razgledno ploščadjo ...

... se je odlomilo skalovje in pod sabo pokopalo okoli pet hektarjev površine.
Okoli 1.500 kubičnih metrov kamenja se je zrušilo na spodaj ležeči gozd. Po besedah policije ni bil nihče poškodovan. Domačini, ki so slišali glasen ropot, so sprožili alarm. Deželni geolog je v soboto popoldan odšel na ogled stanja po podoru.  Izvidniška tura je pokazala, da ne obstaja direktna nevarnost za gorsko cesto na Dobrač, ne izključuje pa možnosti ponovnih podorov v tem območju v bodoče.

Kmalu bi naj opravili tudi meritve v področju skalnega podora. Gozdno cesto v smeri Rote Wand so zaprli. Razgledna ploščad pri parkirišču »Alpengarten« je priljubljena atrakcija v tem naravnem parku, saj skozi rešetkasto zaščito ponuja prosti pogled na pokončno steno.

  

Dobrač sestavljajo apnenčaste porozne kamnine v katerih se zbira in zmrzuje voda. Že v prazgodovini so bili na južni strani Dobrača, vzdolž Ziljske doline pogosto skalni podori. Največji poznan podor v katerem so bili prizadeti tudi prebivalci je bil leta 1348, povzročil pa ga je močan potres.

Kot pišejo zgodovinski viri je odlomljeno skalovje pridrvelo vse do doline in zaprlo rečni tok, prebivalci dveh vasi so morali za vedno zapustiti svoje domove. Tam se sedaj nahaja varovano biotsko bogato območje.

Vir: povzeto po ORF.at

 17.01.2015

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti