Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.10.2002

Tomaž Jakofčič: Obvestila

AO Ljubljana Matica začenja s šolo športnega plezanja 23.10. ob 20. uri v prostorih društva na Trdinovi 8.

Komisija za popotnistvo pri PZS organizira potovanje na Kilimandžaro od 07. do 19.12.2002. Nekaj mest je se prostih. Prijave sprejemajo na PZS (Katarina), telefon (01) 434-30-22.

Johanov memorial
Jeseni 1997 je z vrha Nuptseja v Himalaji, izginil eden najboljših slovenskih alpinistov vseh časov Janez Jeglič - Johan, potem, ko sta skupaj s Tomažem Humarjem kot prva preplezala zahodno steno. Tako kot vsako leto bo v Ospu potekalo tekmovanje in družabno srečanje v njegov spomin. Srečanje organizirata Jegličev dolgoletni soplezalec in prijatelj Silvo Karo ter Planinsko društvo Domžale. Dopoldne ob 11. uri bo na sporedu plezalno tekmovanje v Mišji peči, pozno popoldne pa srečanje plezalcev s prikazom diapozitivov Mihe Praprotnika.

Tabor UIAA
Iz Indije so se pred dnevi vrnili Tina Di Batista, Mojca Žerjav (oba AO Matica) ter Žiga Šter in Grega Rozman (oba AO Kranj). Tam so sodelovali na UIAA taboru za mlade perspektivne alpiniste. Glede na udeležbo na taboru v preteklih letih in prvovrstnih alpinističnih ciljih je presenetila skromna udeležba (2 Nemca) iz ostalih držav. Naših se je kljub trudu in izkoriščenih dnevih držala smola in vrha Satopantha (7075 m) niso osvojili. Di Batista je pri vzponu na vrh zbolela in sestopila, ostali trije pa so se obrnili na višini okoli 6500 metrov zaradi simptomov višinske bolezni pri Rozmanu. Vseeno so si z udeležbo pridobili pomembne izkušnje pri organizaciji klasičnih himalajskih odprav. "Organizatorji, Indian mountaineering foundation, so svojo nalogo dobro opravili, le časa za plezanje smo imeli premalo", so ob prihodu domov dejali naši alpinisti.

8c klub
Luka Zazvonil (AO Kranj, Iglu Šport, Samsara, Foto Čebron, Proloco trade) je trenutno eden naših najbolj delavnih in ustvarjalnih plezalcev. V Kotečniku je preplezal tri nove smeri, v Mišji peči pa dve novi in dve težji, že obstoječi smeri. V Kotečniku je dva projekta opremil sam, eden pa je bil opremljen že pred tem. Potem ko je projekte poleti opremil in si smeri ogledal, so postale temperature za uspešen vzpon previsoke. Smerem se je posvetil zopet jeseni. Najprej je preplezal novo smer Katakombe (8b+) potem pa se je lotil najtežjega projekta, katerega je čez nekaj dni prav tako uspešno preplezal. Nastala je skoraj 30 m dolga smer Iluzije (8c), ki je trenutno najtežja smer v Kotečniku. Ostal mu je še tretji projekt, kateri mu ni povzročil večjih "zastojev"; Memento je ocenil z 8b+. Vse nove smeri so po Lukovih besedah povsem naravne, brez umetnih oprimkov. Zatem se je preselil v Mišjo peč in tam preplezal smer Mr. Big Hand (8b+/c), kot tretji Lazuret (8b+) ter dodal dve novi smeri. Desno od Krvavice je sedaj Godla (7c, 35 m), levo od smeri Flashdance pa Iglu (7c+, 23 m).
Tudi ostali niso mirovali. Uroš Perko (Promontana, Red Chily, City Wall) je po vzponu v El Sikariu (8c) nad Trstom, v spodnjem sektorju v plezališču Vipavska Bela, preplezal novo smer ter jo poimenoval Superheroji v akciji (8c). Smer sestavlja v spodnjem delu balvanski problem, ocenjen nekje okoli 8a Fb, zatem pa sledi še smer Več kot spijemo boljši smo (8b/b+), ki je povezava Cerkota in Hči naslade.
Druščini v tako imenovanem 8c klubu se je s svojo prvo smerjo tovrstne stopnje pridružil tudi Tomaž Valjavec (ŠPO Tržič) s Strelovodom Mišji peči.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti