Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 14.10.2002

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

ponedeljek, 14. oktober 2002, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1154

Tomaž Jakofčič: Natalija Gros odlična tudi v naravnih stenah

Natalija Gros (AO Kranj, Promontana, Maya, Maya) je na minulem svetovnem mladinskem prvenstvu v francoskem Canteleuu prepričljivo osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje v športnem plezanju. Le nekaj dni zatem je vrhunsko pripravljenost potrdila tudi v naravnih stenah. V odličnem tretjem poizkusu je v steni Babne nad Ospom preplezala svojo dosedaj najtežjo športno smer, Veper lady z oceno 8b (X).

Plezalna stena na svetovnem prvenstvu je bila nenavadno nizka. "Smeri so mi bile pisane na kožo. Dolge le okoli 20 gibov in v njih je bilo kar nekaj zelo težkih prehodov", je tekmovanje opisala Natalija, ki je znana kot zelo močna plezalka. V kvalifikacijskih smereh so morala dekleta "na fleš", torej ob poznavanju kombinacij gibov, premagati dve smeri z oceno 7b+. Naslednji dan sta v polfinalni smeri z oceno okoli 7c+, do vrha priplezali le Natalija in Francozinja Pouget, ki sta najbolje plezali tudi v zelo težki finalni smeri. Na koncu je vseeno imela največ moči Natalija Gros. Tretje mesto je zasedla Ukrajinka Šalahina, na zelo dobrem petem mestu pa je pristala naša Maja Vidmar. V moški juniorski konkurenci, kjer je zmagal Švicar Lachat, je dobro plezal tudi Blaž Rant in s 7. mestom dosegel najvidnejšo uvrstitev med našimi fanti.

Natalija Gros poleg tekmovalnega plezanja vse več pozornosti posveča tudi plezanju v naravnih stenah. Tudi tu je letos vidno napredovala. Po dvigu stopnje v plezanju na pogled (8a) in "na fleš" (8a+) je pred nekaj dnevi zmogla še svojo najtežjo "rdečo piko" Veper Lady (8b) v Ospu. Smer si je ogledala že aprila letos, za uspešen vzpon pa je sedaj porabila še nadaljnja dva poizkusa. Odlična forma daje dobre obete tudi za konec svetovnega pokala kjer sta preostali še dve tekmi. Sredi novembra se bodo najboljši svetovni športni plezalci zbrali v Kranju zatem pa še na finalu na Poljskem. Trenutni položaj naših najboljših plezalk je dober: Martina Čufar na tretjem, Grosova pa na petem mestu. Domač teren bi lahko z malo sreče pripomogel k izboljšanju že tako zelo dobrih uvrstitev. "Sicer pa komaj čakam master tekmovanje na Kitajskem. V začetku decembra se bo tudi tam zbrala vsa svetovna elita športnega plezanja", je o načrtih skromno dejala simpatična Natalija Gros.

Obvestila
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA PZS organizira izpopolnjevalni seminar za alpinistične inštruktorje, ki bo v soboto, 19. oktobra 2002 v Koči na Gozdu (Vršič) s pričetkom ob 9. uri. Tema letošnjega seminarja bo predstavitev in prikaz snovi izpitov za alpiniste.
Komisija za popotništvo pri PZS organizira potovanje na Kilimandžaro od 07. do 19.12.2002. Nekaj mest je še prostih. Prijave sprejemajo na PZS, (01) 434-30-22, Katarina.

Marco Siffredi izginil na Everestu
Marco Siffredi je lansko leto opravil prvi spust s snežno desko z vrha Everesta. Letos si je zadal še zahtevnejšo nalogo: deskanje po Hornbeinovem ozebniku v severni steni Everesta. Uspelo mu je priti na vrh in začeti spust po strmem žlebu, kmalu zatem pa je izginil izpred oči opazovalcev. Kljub daljši iskalni akciji ga spremljevalna ekipa ni našla. Zadnje sledi so opazili na višini 8600 m.

Čaj ob petih
Sabiona Sovinc (AO Kranj, Petzl, Vrh) je pred dnevi uspešno preplezala še eno smer z oceno 8a+, Čaj ob petih. Gladko ploščo je "potipala" že spomladi, z resnim študijem pa začela jeseni. Sabina meni, da je to njena najtežja preplezana 8a+.

Alpinist
Pred kratkim je v ZDA izšla predstavitvena številka nove alpinistične revije Alpinist. Urednik revije je Christian Beckwith, ki je bil nekaj časa tudi urednik American Alpine Journala. Revija bo pokrivala izključno področje alpinizma, v tokratni številki pa so s članki glavnih akterjev pretekle sezone obširno obdelali Patagonijo. "Nulta" številka je sicer tanjša, ustvarjalci pa za redne številke, ki bodo izhajale štirikrat na leto obljubljajo okoli 100 strani. Po igledu uvodne številke sodeč, gre še za eno "obvezno" branje vsakega pravega alpinista.

Tomaž Jakofčič

Perko dodaja nove smeri
Uroš Perko (Promontana, Red Chily, City Wall) je v spodnjem sektorju v plezališču Vipavska Bela, preplezal novo smer ter jo pomenoval Superheroji v akciji (8c). Smer sestavlja v spodnjem delu balvanski problem, ocenjen nekje okoli 8a Fb, zatem pa sledi še smer Več kot spijemo boljši smo (8b/b+), ki je povezava Cerkota in Hči naslade.

Oznake: AN, HIM, PLE, USP
eXTReMe Tracker