Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 19.08.2002

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

ponedeljek, 19. avgust 2002, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1026

Tomaž Jakofčič: Nove smeri v gorah

V južni steni Skute so Eva Tušar, Grega Znidaršič in Klemen Mali preplezali novo smer, desno od stolpa, na vrh Skute. Smer Lublana je bulana poteka v odlični skali, težja mesta so dobro opremljena s svedrovci, lažja malo slabše. Če nekaj dni je Mali v navezi z Markom Petkom, smer preplezal tudi prosto in raztežaje ocenil: 6b, 6a, 7a, 6a, 3, 6a, 6a+, dolžina 300 m. Z Markom Prezljem sta pred nekaj dnevi prva prosto ponovila tudi nekoliko starejšo smer Cvetje v jeseni in najtežji raztežaj ocenila s 7a+- V desnem delu Osapske stene je Mali opremil in preplezal novo smer, Trst je naš (6c+, 60 m).

V severni steni Triglava sta Matic Jošt in Tomaž Jakofčič (Promontana) preplezala novo smer, ki poteka spodaj desno od Jubilejne, zgoraj pa med Helbo in Jubilejno smerjo. Vsa stojišča so opremljena z vsaj enim svedrovcem in klinom, v raztežajih pa poleg klinov tiči še 10 svedrovcev. Smer Metropolis je dolga 350 metrov, raztežaji pa so ocenjeni s 7-, 7+, 6-, 4-5, 8, 8-, 8-, 3-4. Težji raztežaji so zelo lepi, potekajo večinoma v odlični skali, posebno najtežji raztežaj, rumena zajeda nad začetkom prečnice v Helbi, je enkraten. Smer nima športnega značaja in zahteva nekaj alpinističnega občutka.

T.J.

Spominski tabor pod Mangrtom
Tudi letos bo 24. In 25. 8. pod severno steno Malega Koritniškega Mangrta potekal tabor, 21. po vrsti, v spomin Pavla Podgornika in Tamare Likar. Alpinista sta pred 20 leti nesrečno preminila ob poslabšanju vremena tik pod robom stene. Organizator Peter Podgornik bo v dolini Belopeških jezer že v petek zvečer in bo na voljo z nasveti in opisi smeri v okoliških zahtevnih stenah.

T.J.

Oznake: ALP, AN, PrV
eXTReMe Tracker