Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Po stezah partizanske Jelovice

   Železar

 

 30.01.1975

Jlib.si

četrtek, 30. januar 1975, ob 19:32, Boris Štupar, ogledov: 648

Železar - Marko Šurc: V nedeljo zjutraj, ko je nad Sotesko še ležal mrak, sta na postaji iz vlaka izstopili dve skupini: taborniki in planinci z Jesenic, kjer so se nam pridružili še vojaki-smučarji s Tolmina.

Po ozki in strmi stezi smo se v koloni po eden pričeli vzpenjati na Jelovico. Počasi se je vila dolga kača, okoli tristo ljudi, med temi osemdeset planincev, po temnem gozdu proti vrhu, kjer nas je že pričakalo jutranje sonce.

Odeti v škrlat so se dvigali mogočni vrhovi Julijcev tam daleč za nami, nad sivimi obronki Pokljuke in prebadali modro nebo, na katerem so se pričele zbirati bele, tanke meglice. Kmalu smo prispeli po stezi do gozdne ceste, prekrite z nekaj centimetri snega, ponekod pa tudi ledu, po kateri smo nadaljevali pot proti Rovtarici. Na veliki jasi okoli doma, so se pričele zbirati velike množice udeležencev pohoda. Prišla je mladina iz Bohinja, kadeti iz Tacna in rezervisti.
Skupaj smo potem krenili prek obsežne Jelovice proti Dražgošam. , Kljub temu, da smo obrali vse ovinke, ki so možni na tej cesti, pohod ni bil niti dolg niti naporen. Mogoče so opravili najtežji del pohoda vojaki iz Tolmina, saj so morali vso pot nositi smuči, čeprav so bili obronki planote čisto goli in o kakršnemkoli smučanju ni bilo niti govora. Prav tako smo nosili planinci s seboj nahrbtnike, katerih vsebina pa je pri marsikom ostala nedotaknjena, kajti postrežba v Dražgošah je bila odlična.

Po prihodu v vas so padalci in vojska uprizorili nekaj minuten manever, nato pa je bil kratek kulturni program, katerega je pripravila dražgoška mladina. Travniki pod osnovno šolo so bili preplavljeni s pisano množico ljudi, tam daleč pa je z Bičkove skale vihrala zastava, ki nas je spominjala na težko dražgoško bitko pred 33 leti, ki pomeni veliko poglavje v narodnoosvobodilnem boju za našo svobodo. Nekateri s pesmijo, drugi z željo, da drugo leto zopet obiščemo Dražgoše, smo se spustili v Rudno, od koder smo se z avtobusom odpeljali do Škofje Loke.

Marko Šurc


 


Društvo inženirjev in tehnikov
Vabi na predavanje z naslovom: Vzpon preko severne stene v Himalaji in prek o južne stene v Sierra Nevadi , ki bo v sredo, 5. februarja ob 18. uri v spodnjih prostorih Kazine. Predava Janez Dolžan, član himalajske odprave na Kangbachen. Predavanje bo spremljano z barvnimi diapozitivi. Vabljeni vsi, ki jih ta tematika zanima.

Vabi odbor DIT
Železar, 30. januar 1975

eXTReMe Tracker