Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglavski narodni park

Dnevnik - Miran Šubic: Predlagani kandidat za vodenje JZ TNP je veliko presenečenje Delo

Kaže, da bo na čelo Triglavskega narodnega parka prišel nov obraz - 48-letni dr. Bogomil Breznik, ki je v preteklosti vodil Inštitut za celulozo in papir. O imenovanju bo jutri dokončno odločil svet zavoda.

Dr. Bogomil Breznik je izbor ministrice za okolje Irene Majcen za vodenje Triglavskega narodnega parka (TNP) in jutri bo svet tega javnega zavoda odločal o podpori kandidatu za novega direktorja. Izbor je presenečenje, ker so bili med kandidati omenjeni tudi Jure Žerjav (nekdanji župan Kranjske Gore), bivša poslanka Alenka Pavlič, bivši direktor TNP Martin Šolar in drugi.

Triglavski narodni park zaposluje okoli 60 ljudi, že dlje časa nima direktorja, vršilec dolžnosti dr. Peter Skoberne pa tudi ni dobil potrebne podpore za vodenje javnega zavoda, ki se zadnja leta spopada s finančnimi težavami. Slednje izvirajo tako iz splošne krize kot tudi iz poslovanja samega zavoda, kije bilo predmet revizij, kjer so bile ugotovljene tudi napake.

Breznikov mentor pri doktoratu predsednik sveta zavoda TNP
Svet zavoda bo tako imel na voljo le potrditev ali zavrnitev edinega kandidata, 48-letnega dr. Bogomila Breznika, kije edini dobil podporo na ministrstvu za okolje. Do zdaj ni bil politično aktiven, sam pa trdi, da ni bil tudi nikdar član nobene stranke in se s politiko ni ukvarjal. Očitno pa ga zanima vodenje naravnega parka, ker se je prijavil tudi na razpis za Škocjanske jame, kjer pa ga svet ni potrdil za direktorja. Včeraj nam je povedal, daje zanj morebitno vodenje TNP predvsem velika odgovornost: »Zavod naj bi imel finančne težave in to je zame tudi izziv. Sem namreč magister in doktor na področju gozdarstva, obenem pa imam tudi magisterij s področja ekonomije, kjer sem v zadnjem času deloval kot samostojni podjetnik. Tudi mednarodno sem bil kar aktiven, še prej sem vodil Inštitut za celulozo in papir, v državni službi sem bil odgovoren za gozdove, ki sodijo pod ministrstvo za obrambo,« nam je povedal o sebi in dodal, da se zaveda pomanjkanja poznavanja TNP, ker do zdaj ni deloval na tem področju.

Prav zato je neobremenjen z dosedanjimi razmerami (in tudi zamerami) v zavodu in zunaj njega, kjer je bilo v času trajanja razpisa mogoče zaznati iskanje politične podpore za kandidate, ki so se omenjali kot »favoriti«. Tudi zato so Breznika zdaj mnogi že razvrstili v politično okrilje Cerarjeve stranke ali DeSUS, ki obvladuje ministrstvo za okolje. Spletni pregled pa pokaže le, da mu je bil mentor pri doktoratu iz gozdarstva sedanji predsednik sveta javnega zavoda TNP dr. Darij Krajčič. Predlagani bodoči direktor TNP se je v javnosti pojavil tudi kot priča dogodka v gostilni Livada v Ljubljani, kjer je trenutno zaprti brigadir Tone Krkovič leta 1997 fizično napadel podjetnika Milana Šercerja, ki je hotel Krkoviča v družbi Janeza Janše in drugih fotografirati.

Konec dosedanje prakse?
Kot nam je včeraj dejal Breznik, kandidatura še ne pomeni imenovanja, končno besedo ima vlada. Zagotovo pa je najprej na potezi svet zavoda, ki ga tvorijo predstavniki države, občin, lastnikov gozdov, lovske in planinske zveze, zaposlenih in drugi. Pri izborih direktorjev se je do zdaj dogajalo, da je svet razpravljal in odločal o več kandidatih, po veljavnem statutu pa daje le mnenje o kandidatu za direktorja, ki ga imenuje ustanovitelj. Triglavski narodni park lahko tako prvič dobi direktorja, ki se do zdaj ni neposredno ukvarjal s problemi varstva okolja niti bil vpet v delovanje samega javnega zavoda. Obenem pa bo lahko direktor prvič nekdo, ki je strokoven tudi na finančnem oziroma ekonomskem področju, kar je glede na dosedanje dogajanje v TNP lahko tudi prednost.

Miran Šubic 


Štajerec na čelo Triglavskega parka
Mandat dr. Bogomila Breznika naj bi že do konca tega meseca potrdila vlada.

Delo.si - 06.01.2015
Blaž Račič, Jesenice

Bled – Svet zavoda Triglavski narodni park (TNP) bo na jutrišnji seji odločal o izdaji mnenja h kandidaturi dr. Bogomila Breznika za novega direktorja TNP in mu za to mesto najverjetneje dal soglasje.
Doktorju gozdarstva iz Štajerske je prednost med 13 prijavljenimi kandidati dala že posebna komisija ministrstva za okolje in prostor, vlada pa bo njegovo kandidaturo predvidoma potrdila do konca tega meseca.
Bogomil Breznik, ki ima magisterija iz ekonomije in poslovnih ved, je nazadnje deloval kot samostojni svetovalec, do leta 2013 pa je vodil zasebni Inštitut za celulozo in papir (ICP).
V prijavi na razpis je Breznik poudaril, da bi zavod TNP pod njegovim vodstvom že v letošnjem letu ob dveh milijonih evrov prihodkov ustvaril 385.000 evrov presežka, čeprav so zadnjem letu, ko je TNP kot v. d. direktorja vodil dr. Peter Skoberne, vse stroške že precej oklestili, tako da kakšnih velikih rezerv ni več.
Breznik na pomislek, da dela v TNP ne pozna, da so njegovi načrti zelo optimistični in da bo cilje težko uresničil, odgovarja, da je tudi vodenje ICP prevzel, ko je bil ta v nezavidljivem položaju, vendar mu ga je uspelo sanirati.
Poudaril je pomen dobrega sodelovanja TNP z zaposlenimi, lokalnimi skupnostmi na območju parka in še posebno z lokalnimi turističnimi organizacijami.
TNP ima rezerve, tudi pri evropskem sofinanciranju projektov, je prepričan Breznik.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Triglavski narodni park"

Lojze Budkovič,

V agonji TNP gre očitno za politično rešitev. Upam, da imenovani gospod ne bo dokončni pogrebnik parka.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti