Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov most v Kokrški dolini

Jutro: Kokra je med tistimi našimi gorskimi vodami, ki leto za letom ob močnih nalivih pa tudi v zgodnji spomladi, ko se s hribov od talečega se snega vale močne vode v dolino, napravi na zemlji našega kmeta veliko škodo.

Posebno pa razbesnela vsakikrat razdaja in odplavlja številne brvi in mostove, ki jih nato ni mogoče na novo postaviti, da ljudje ne bi trpeli velikih denarnih žrtev. Pa tudi sicer imajo zaradi pretrganih zvez velike sitnosti. S tem je bil prizadet razvoj tujskega prometa in oškodovana lesna trgovina, ki ne preživlja najlepših časov.

Banska uprava, ki je morala po razdejanju vode vsakokrat priskočiti občinam na pomoč, se je z velikopoteznim načrtom odločila, da hudourno vodo ukroti na ta način, da postopno namesto lesenih mostov zgradi moderne železobetonske. Tako je lani dogradila most v Luknji, predzadnjo nedeljo pa so otvorili Leskovčev most v Kokri. Na tem kraju je stal do leta 1926. železni most. Na dveh krajnih železnih nosilcih je slonela železobetonska ploskev. Povodenj tistega leta je takrat podrla deset banovinskih in mnogo zasebnih mostov. Po strugi se je valilo mnogo lesa, ki ga je odneslo s skladišč, ki je z višje gori odtrganim jezom drvel po strugi, privzdignil težko železobetonsko ploščo in jo nesel 30 m po strugi. Ploščo so razbili leta 1931., železne opornike pa je kupil gospod Majdič in so še danes videti na dvorišču njegovega mlina v Kranju.

Novi železobe tonski most je okvirčne konstrukcije s 23.40 m razpetine in 6 m širine, med ograjama. Tlakovan je s kockami, ki so zalite z asfaltom. K 284.000 dinarjem stroškov sta prispevala banovina in kranjski sreski cestni odbor. Gradili so ga po načrtih banovinskega inženjerja Slavka Viherja. V Kokrški dolini imajo v gradnji še Bukovški most na bivši kranjsko-koroški meji, zaradi mraza pa so delo začasno ustavili. Sreski cestni odbor namerava prihodnje leto zgraditi na tej cesti še dva mostova, tako da bo od desetih lesenih banovinskih mostov, ki jih je porušila ogromna povodenj 1926, polovica nadomeščenih s trdnimi, modernimi železobetonskimi.

Jutro, 20. januar 1935
 

20.01.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti