Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje z Dovške Babe

Silvo Baznik: Prijatelj Rado me zjutraj pobere doma in odbrziva na avtocesto, ki jo zapustiva za kratek čas na izvozu Vodice, kjer pričakava Vesno.

Skupaj se vrnemo na avtocesto in peljemo v Dovje. Parkiramo pri pokopališču in se s smučmi v rokah sprehodimo skozi vas na zasneženo gozdno cesto, kjer smuči romajo pod pancarje ...

V zmernem tempu nadaljujem po gozdni cesti medtem, ko prijatelja malce zastaneta. Vesna telefonira in vzpodbuja znanca, da se nam pridruži. Pred menoj in za mano je večje število turašev in pohodnikov. Prijatelja kasneje ubereta bližnico preko travnikov pod Blaščeve skale, jaz pa sem naredil velik ovinek po lepo zasneženi cesti na planino Ravne, kjer sem ju pričakal. Mraza zadnjih dni ni in toplo oblačilo roma v nahrbtnik. Ker Vesninega znanca ni od nikoder, se odločim nadaljevati v svojem ritmu preko travnikov na gozdno cesto, ki me popelje na planino Dovško Rožco. Pri koči je večje število pohodnikov, turnih smučarjev in bordarjev. Snega tu že primankuje in vidijo se trava in zemlja ter nekaj kamenja.

Počasi nadaljujem navzgor in na pobočju me dohiti Rado. Skupaj doseževa vrh na višini 1891 m, kjer je lep razgled na Julijce in Karavanke. Privoščiva si daljši odmor. Vrh ima veliko obiskovalcev in iz razgovora med njimi razberem, da je povsod pomankanje snega. Kasneje se nama pridruži Vesna, njen znanec je ostal nekje zadaj.

Ker na vrhu potegne veter, se pripravimo za smuko in odsmučamo v graben, nekakšno poseko, ki se nižje priključi gozdni poti s planine. Snega ni obilo in potrebno je poiskati primerno pobočje ter se izogniti golim predelom. Z nekaj škrtanja nam uspe. Smučamo navzdol po lepo zasneženi cesti. ki jo nad Ravnami zapustimo in naredimo nekaj zavojev preko zasneženih travnikov. Na planini grem zopet na cesto, prijatelja pa po bližnici.

Srečamo se v Dovjah, kjer smuči pospravimo in po ozkih vaških cestah se vrnemo k avtu. Glede na razmere še kar dobra smuka, si rečemo na koncu ture.
Le kaj nam bo prineslo vreme v naslednjih dneh, sledijo ugibanja ...

Silvo Baznik

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti