Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamera Triglavski ledenik

Miha Pavšek: Spoštovani ljubitelji gorskega sveta in drugi uporabniki višinskih kamer, po več kot poldrugo leto trajajočem preizkusnem obdobju smo prišli do točke, ko je večinoma vse nared za javno objavo slik z naše kamere na Kredarici.

ZADNJI POSNETEK

Slika se osvežuje na približno 10 minut.

Spletna kamera je del projekta opazovanja Triglavskega ledenika in je pritrjena na prizidek Triglavskega doma na Kredarici (2515 m). Zorni kot pogleda omogoča, poleg razgleda na ožje območje Triglavskega ledenika, tudi pogled od vzhoda proti vrhu Triglava (2864 m) in na bližnjo Glavo (2426 m), severno pod najvišjim slovenskim vrhom.

Dostop do spletne kamere je na URL naslovu ktl.zrc-sazu.si. V nočnem času fotografij ne beležimo, poleg zadnje razpoložljive, ki se naloži ob obisku spletišča (slike se praviloma osvežujejo na vsakih 10 minut) je na voljo tudi arhiv slik, ki je v postopku dopolnjevanja. To pomeni, da si boste sčasoma lahko ogledali še več slik. Delovanje kamere je lahko občasno moteno.
Katerokoli sliko naložite, je na njenemu spodnjemu robu vedno zapisan datum in čas posnetka po krajevnem času ter časovni pas. Na to bodite še posebej pozorni v primeru spremljanja trenutnih vremenskih/snežnih/svetlobnih razmer.

Še nekaj kratkih pojasnil
V pasici ob levem robu zaslona si lahko ob kliku na pomanjšano sličico ogledate nekoliko večjo zadnjo sliko, na voljo pa je tudi nekaj podatkov o projektu, njegovem namenu in pogojih uporabe slik ter informacij za pravilno navajanje vira v primeru nadaljnje uporabe ali posredovanja. Veseli bomo tudi drugih pripomb in predlogov, ki jih lahko sporočite na pripisani e-naslov. Nad zadnjo sliko je časovni izbirnik trenutno razpoložljivih posnetkov v zaporedju - od zgoraj navzdol - leto in mesec ter dan, ura in minuta. Pod sliko so nanizani vsi, ki so pripomogli in/ali omogočili, da smo projekt uspešno zaključili. V nadaljevanju ga bomo skušali še nadgraditi na način, da bo zanimiv in uporaben tudi za širšo javnost, zlasti na področju opazovanja podnebnih sprememb in gorniške preventive. »Ob splavitvi« slike v javnost na zadnji dan starega leta izkoriščamo to priložnost za čim več dobrih želja in lepih trenutkov v novem letu 2015!

Miha Pavšek
Koordinator projekta Spremljanje Triglavskega ledenika na GIAM ZRC SAZU

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti