Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgradimo še letos luško cesto!

Slovenec: Včeraj so imeli v Kamniku važno zborovanje zastopniki državnih oblasti, cestnih odborov in občin

Kamnik , 16. januarja
»Slovenec« je že v svoji torkovi številki poudaril velike gospodarske in tujsko-prometne koristi projektirane ceste iz Luč v Savinjski dolini preko Volovljeka v Črno. Za to cesto se vrši zdaj boj že točno 50 let in čeprav so lokalni činitelji v zadnjem desetletju ponovno zainteresirali za ta velevažen projekt vse višje instance, se je vendar vprašanje zavlačevalo zaradi finančnih težkoč. Hvalevredno je pri tem zlasti stremljenje kamniške občine in župana gosp. Kratnarja, ki je tudi kot načelnik cestnega odbora ob sodelovanju in podpori okrajnega načelstva in Tujskoprometnega društva stalno spravljal to vprašanje v debato. Kamniška občina se tudi ni obotavljala priskočiti na pomoč s primerno podporo za ugotovitev načrtov, kamniški okrajni cestni odbor pa je že v letošnji proračun vstavil svoj prispevek k gradnji ceste, v trdnem prepričanju, da se bo letos že pričela graditi.

To prepričanje je poudarilo tudi današnje zborovanje v Kamniku, ki ga je sklical okrajni cestni odbor po svojem načelniku gosp. županu Kratnarju. Zborovanje je bilo mogočna manifestacija dolgoletne težnje po zgradbi te velevažne ceste. Zborovanja so se udeležili številni odlični zastopniki naše javnosti iz Ljubljane, Kamnika, Gornjega grada in Savinjske doline.

Po otvoritvenem govoru sklicatelja zborovanja župana gosp. Frana Kratnarja, ki je pozdravil zborovalce, poudaril pomen in važnost luške ceste in omenil rezultate dosedanjih prizadevanj, je povzel besedo projektant ceste nadsvetnik gosp. ing. Fischer in razložil načrte in traso nove ceste. Pojasnil je vzroke, zaradi katerih je moral odpasti prvotni načrt, da bi se odcepila luška cesta pri Žagi v Črni. Zaradi geološke sestave tal in plazovitega terena ob potoku Črni, so se že leta 1928 odločili, da se odcepi cesta od zadnje ride na Črnivcu in izpelje čez Kališe na Volovljek. Zagovorniki prve trase so se pač hoteli izogniti prelazu Črnivcu, vendar pa bi zaradi višinske razlike ne bila cesta po prvi trasi prav nič krajša. Projektant je razložil tudi vse težkoče in ugodnosti terena onstran Volovljeka, tako da so dobili zborovalci prav točen vpogled v potek cele trase. Posebno pa so zborovalci poudarjali važnost luške ceste kot prvo in najvažnejšo pot k uresničenju dveh drugih važnih cestnih projektov, in sicer zveze Savinjske in Mežiške doline in odcep od Volovljeka na Veliko planino. Za prvi projekt so načrti že pripravljeni in zgraditev luške ceste bi mu dala upravičeni poudarek za uresničenje, saj bi se s to cesto skrajšala direktna zveza Ljubljana z Mežiško dolino od 130 na 90 km, torej za celih 40 km! Za odcep z luške ceste od Volovljeka na Veliko planino pa ne bo težko najti sredstev za realizacijo tega projekta, saj so se interesenti že ponovno oglasili.

Govor projektanta je bil z odobravanjem sprejet, nato pa so govorili kamniški okrajni načelnik Fran Voušek kot zastopnik pomočnika bana, ljubljanski podžupan prof. Evgen Jarc, predsednik osrednjega odbora SPD dr. Pretnar, ki so vsi poudarjali važnost tega sestanka in zahtevo, da se z gradnjo luške ceste prične že to spomlad. Zastopnik zbornice za TOI gosp. Anton Stergar iz Kamnika je naglašal, da je zbornica že na treh zasedanjih poudarjala svojo zahtevo po zgradbi luške ceste. Župan iz Luč Zamernik in župan iz Solčave Ošep sta v svojih govorih poudarjala težnje gornje Savinjske doline in velike koristi luške ceste k gospodarskemu podvigu teh lepih gorskih krajev, ki so danes odsekani od vsega prometa.

Govorili so tudi zastopniki iz Gornjega grada dr. Mejak , dr. Rak in notar Košenina. Ravnatelj Vladimir Pintar je v imenu Zveze za tujski promet pozdravil zborovanje in naglašal velik pomen, ki ga bo imela nova cesta za razvoj turistike in tujskega prometa. Lepe misli so razvili v svojih govorih tudi predsednik kamniške podružnice SPD dr. Konrad Janežič, vet. svetnik Jožo Rauter in zastopnik avtokluba kraljevine Jugoslavije Šabec.

H koncu so govorili še banski svetnik notar Anton Zevnik in poslanca Pustoslemšek in Cerer. Vsi trije so poudarjali zahtevo po uresničenju tako važnega gospodarskega projekta, za katerega naj bi prispevali k stroškom banska uprava 50%, država 20 do 25%, ostalo pa krajevni interesenti, predvsem oba cestna odbora. Vsi govorniki iz kamniške in štajerske strani so navajali tako prepričevalne dokaze o nujni potrebi zgradbe luške ceste, da je res čudno, kako se je moglo tako važno vprašanje odlagati od leta do leta. Gospodarski, tujskoprometni in naposled tudi socialni interesi nam narekujejo, da odločno poudarimo zahtevo po zgradbi luške ceste, katero zahtevajo tudi naši državni interesi.

Soglasno je bila sprejeta sledeča resolucija: Interesenti za zgradbo ceste Črna—Volovljek —Luče, zbrani 16. januarja 1935 na sestanku v Kamniku, ugotavljamo kot pooblaščenci, tolmači in zastopniki želja in zahtev celokupnega prebivalstva v prizadetih krajih, da je nujno in neodložljivo potrebno, da se takoj in brez odlaganja prične z gradnjo ceste Črna—Volovljek—Luče, ker to nujno zahtevajo eminentno gospodarski, nič manj pa tudi tujsko-prometni, narodni, v največji meri pa državni interesi. Z ozirom na to predlagajo, da kr. banska uprava že to spomlad prične z gradnjo ceste in jo finansira, v kolikor je to mogoče, iz banovinskih in državnih sredstev ter prispekov interesiranih korporacij. V kolikor bi bilo potrebno dolgoročno posojilo v kritje stroškov, naj ga najame pri drž. hipotekami banki ali pri kakem drugem domačem zavodu, da ne bi bilo treba bremen za to zgradbo nositi samo sedanji generaciji. Izvoljena je bila veččlanska deputacija zastopnikov iz kamniškega in gornjegrajskega okraja in iz Ljubljane, ki bo tolmačila te zahteve na merodajnih mestih. Prepričani smo, da bo enodušna volja vseh zastopnikov naše javnosti, da se vprašanje dovede do končnega uspeha, našla ugoden odmev in da bomo že spomladi pričeli z gradnjo luške ceste.

Slovenec, 17. januar 1934

17.01.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti