Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Steze na Slavniku se spreminjajo v hudournike

30.12.2014

Markacisti in prostovoljci Obalnega planinskega društva so za sanacijo poti na Slavniku porabili 140 ur in opravili približno polovico dela. Kar 1600 ur pa so letos čistili, označevali in vzdrževali 173 kilometrov planinskih poti na svojem območju.
Foto: Aldo Zubin
 
Ob dveh poteh, ki bi ju morali uporabljati vsi planinci, ki se povzpenjajo na Slavnik, so markacisti z rdečo in belo barvo narisali nove oznake.
Foto: Aldo Zubin
 
Erozijo na poteh skušajo preprečiti tudi s postavitvijo lesenih brun.
Foto: Aldo Zubin

 

torek, 30. december 2014, ob 19:29, Uredništvo G-L, ogledov: 1618

Primorske novice - Helena Race: Celotno južno pobočje Slavnika je prepredeno z mrežo poti, ki so jih med iskanjem najljubše bližnjice do vrha primorskega očaka utrli planinci. Ko dežuje, se spremenijo v hudournike, ...

... ki v dolino odnašajo zemljo in gramoz. Da bi to preprečili, člani Obalnega planinskega društva poti popravljajo, obiskovalce pa pozivajo, naj uporabljajo le markirane steze.

PODGORJE: Ko se en planinec poda na vrh hriba po najkrajši poti, to ni problem. Ko pa bližnjice začnejo uporabljati tisoči, ki se vsak dan in predvsem ob koncih tedna podajajo na Slavnik, nastanejo težave. “Koliko je uhojenih poti na Slavniku, niti ne vemo; v vsakem jarku so že, vsak si izbere svojo najljubšo bližnjico. Številne noge pohodijo travo in zrahljajo zemljo, ki jo skupaj z gramozom dež nato začne odnašati,” opisuje predsednik Obalnega planinskega društva Aldo Zubin. Tako na poteh ostanejo gole skale, hudourniki, ki derejo po shojenih poteh pa jih vse bolj poglabljajo, in gramoz nosijo vse do hiš v Podgorju.

“To je posledica preveč množičnega obiska Slavnika. Nanj hodi ogromno ljudi, kar je po eni strani dobro, ker se rekreirajo. V Planinski zvezi Slovenije velja dogovor, da spodbujamo pohodništvo, po drugi strani pa moramo tudi varovati naravo in ne delati novih bližnjic,” dodaja.

Ker želijo preprečiti uničevanje narave, Obalno planinsko društvo, Krajevna skupnost Podgorje in Agrarna skupnost Podgorje (ki je lastnica zemljišč) planince prosijo, naj hodijo le po označenih poteh, na katerih so uredili odvodnjavanje, in ne križem-kražem po pobočju. “S tem lahko pokažemo kulturen in odgovoren odnos do narave, ostalih obiskovalcev in domačinov. Če smo pravi ljubitelji Slavnika, pokažimo to z dejanji,” pozivajo.

Iz Podgorja na Slavnik vodita dve markirani stezi, strma in bolj položna. Pohodniki pa se na vrh lahko podajo tudi iz Prešnice, kjer je na koncu vasi urejeno parkirišče, po dveh poteh iz Skadanščine ali iz Povžan. “Da bi Slavnik nekoliko razbremenili, pohodnikom svetujemo tudi, naj gredo na Kojnik, na pohod po grebenu preko Goliča do Kavčiča, ali po številnih drugih pohodniških poteh, ki jih je na območju koprske občine več kot sto kilometrov,” predlaga Zubin.

Da bi pohodnike spodbudili, naj uporabljajo le označene poti, so markacisti Obalnega planinskega društva obnovili barvne oznake ob njih, s kladivi pa so nekoliko potolkli skale, ki so jih zgladili številni koraki, da ne bodo več drsele. Približno polovico dela so že opravili, dokončali ga bodo januarja. Potem pohodniki ne bodo imeli več izgovorov, da ne bi uporabljali označenih poti.

Poleg tega so člani društva skopali več kot 20 odvodnih jarkov ob poteh, erozijo preprečujejo tudi s postavitvijo lesenih brun prečno na pot. Nekatere bližnjice so “zagradili” z vejami, čeprav opažajo, da nekaterih pohodniki tega nočejo razumeti kot sporočilo, naj gredo po drugi poti, in veje enostavno odmaknejo.

Helena Race

 

eXTReMe Tracker