Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na BOFF-u nagrajena

plezalska zgodovina in smučarska zavest - Žirija nagradila filma Vstaja v dolini in Meditacija, prvi najbolj pri srcu tudi občinstvu.

Letošnji, že osmi festival filmov o športih v naravi ter o naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) se je v Stergulčevi hiši v Bovcu sinoči [29. decembra] zaključil z razglasitvijo najboljših filmov po izboru žirije.
Najboljši letošnji film v kategoriji daljših športnih filmov je plezalski Vstaja v dolini (Valley Uprising), med kratkimi filmi pa smučarski Meditacija (Meditation).

Izmed 28 filmov, ki so zapolnili tri festivalske večere, je bilo v tekmovalnem izboru devet izdelkov v kategoriji kratkih športnih filmov in štirinajst v kategoriji dolgih športnih filmov. Kategorija Narava z le dvema filmoma tokrat ni bila tekmovalna.
Tričlansko žirijo so sestavljali Rusinja Marija Sakvarelidze ter domača video ustvarjalca Tomaž Praunseis in Miha Brišar.

Vstaja v dolini (Valley Uprising, ZDA, 2014) avtorjev Nicka Rosena, Petra Mortimerja in Josha Lowella, produkcija Senderfilms/Reelrock/The North Face, je 96-minutni dokumentarec o zgodovini in prelomnih trenutkih plezanja v kalifornijskih Yosemitih. Rivalstvo čistega in razuzdanega, vrhunska animacija starih fotografij, od začetkov pa do današnje generacije. Zgodovina El Capitana na pladnju, zabavno in poučno. "Odločitev je padla brez seštevanja, v en glas smo vsi rekli Valley Uprising. Film te pritegne na vseh področjih," bi bil povzetek odločitve žirije.
Vstaja v dolini je tudi najboljši film po izbiri občinstva.

Meditacija (Meditation, Francija, 2014), pet minut dolg film avtorja Mickaela Bimboesa iz serije Bio skieur, prikazuje naravi prijazno, 'eko' smučanje z uporabo javnega prevoza, turne tehnike in celo kakšnega doma izdelanega kosa opreme. Žirijo je prepričal z idejo in misijo ozaveščanja, pa tudi s tehnično izvedbo.

Festival so obogatili klepeti z avtorji in akterji, predavanji Jureta Batagelja o zapuščini

njegovega strica, plezalca Slavka Svetičiča, ter Klemna Premrla o njegovih letošnjih

avanturah v lednem plezanju, fotografska razstava domačina Aleša Fona s temo obsoške krajine med sončnim zahodom in vzhodom, knjižni sejem ter glasbeni in družabni dogodki.

BOFF gre po Sloveniji
Izbor filmov z letošnjega festivala bo tudi v 2015 na ogled po Sloveniji: v Mežici, Solkanu, na Soča outdoor festivalu v Tolminu ter v plezalnem centru v Ljubljani.

Andrej Dekleva  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti