Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Viharnik 12-2014

Mirko Tovšak: Štajga na Miranovem pohodu
Mirko Tovšak: Zbor koroških planinskih vodnikov

Mirko Tovšak
Štajga na Miranovem pohodu

Skupina planincev, ki se je poimenovala Štajga, že vrsto let povezuje planince iz različnih krajev Mislinjske doline. Za svoje člane redno pripravljajo in organizirajo številne pohode v različna pogorja, zadnji dve leti pa tudi pohod v spomin na njihovega večletnega predsednika Mirana Brečka. Miran je pred nekaj več kot dvema letoma preminil po hudi bolezni, star vsega 45 let.
Največ njihovih članov je vključenih v PD Slovenj Gradec in PD Mislinja, nekaj pa jih je tudi iz Dravograda. Čeprav delujejo kot samostojna samorastniška skupina, pa se njihovih pohodov vedno udeleži veliko število pohodnikov. V skupino so vključene številne družine, od najstarejših do najmlajših članov, zato je na njihovih pohodih vedno tudi lepa udeležba najmlajših planincev. Po smrti njihovega predsednika Mirana Brečka, ki je bil gonilna sila v skupini, pa se aktivnost članov ni prav nič zmanjšala. Trmasto nadaljujejo njegovo delo in prizadevanja, da bi tudi mlajšim generacijam predstavili lepote in vrednote pohodov v domača in tuja pogorja.

Na letošnjem spominskem pohodu z Legna do Kremžarjevega vrha je bilo kar 63 pohodnikov. V lepem sončnem vremenu so preživeli lep nedeljski dan na obronkih zahodnega dela Pohorja. V planinski koči pod Kremžarjevim vrhom sta jih gostoljubno sprejela začasna oskrbnika Stane in Sonja. Tam so tudi obudili spomine na svojega prerano preminulega predsednika, nato pa se v popoldanskih urah vrnili nazaj v dolino.

Mirko Tovšak
Zbor koroških planinskih vodnikov

Na Koroškem imamo kar lepo število registriranih planinskih vodnikov, ki vodijo organizirane skupine planincev v domača in tuja pogorja. Da lahko opravljajo to zahtevno delo, se morajo redno usposabljati in izpopolnjevati. Njihovo delo pa je povsem brezplačno, zato si zaslužijo toliko več pohval za vsestransko angažiranost v planinskih društvih.

Zadnji petek v novembru so se v gostišču Brančurnik na Prevaljah zbrali planinski vodniki, ki delujejo v planinskih društvih Koroške. To je bil njihov redni letni zbor, ki ga je tokrat pripravila vodniška skupina PD Prevalje. Restavracija v Brančurnkovi gostilni je bila domala povsem polna, saj se je zbora in srečanja udeležila večina registriranih planinskih vodnikov z območja Koroške. Teh je 87, delujejo pa v 13 planinskih društvih.

V uvodnem delu srečanja so prevaljski vodniki pripravili krajši kulturni program, ki so ga poživili učenci osnovne šole s svojim nastopom. Sledili so uvodni nagovori, nakar je dosedanji predsednik vodniškega odbora, ki deluje v okviru MDO PD Koroške, Jože Dobnik, orisal delo vodniške skupine v letu 2014 ter načrte za prihodnje. Vreme v prvi polovici letošnjega leta sicer ni bilo najbolj naklonjeno organiziranim pohodom v gore, kljub temu pa so jih v vseh planinskih društvih Koroške opravili več kot 300.
Ob tej priliki so na zboru izvolili novega predsednika odbora. Odslej mu bo predsedoval Rudi Ambrož, sicer tudi aktivni vodnik v PD Radlje ob Dravi. Naj omenimo še to, da sta letos za večletno delo planinskih vodnikov prejela posebno priznanje PZS Ivan Cigale in Ferdo Igerc iz PD Ravne na Koroškem.

Ob koncu srečanja so vsi vodniki dobili tudi zgoščenko s programom izletov vseh PD Koroške, naredili so skupno fotografijo udeležencev zbora, nato pa so se še nekaj časa družili v lepo urejenih prostorih restavracije Brančurnik.
Na srečanju sem spregovoril tudi predstavnik Vodniške komisije Planinske zveze Slovenije in predsednik Meddruštvenega odbora PD Koroške Mirko Tovšak.


Viharnik
december 2014

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti