Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Krvavcu

Jutro - Janez Lapajne: Gosta megla pokriva vse nižine, razgublja se že v višini 800 m, ozračje prehaja polagoma v pomladansko toploto, kopnina sega do koče na Bleku.

Krvavec sam je odet v belo haljino, poljane proti Velikemu Zvoku pokriva 20 cm debela snežena plast, ki seže doli do Gradišča; solnčni žarki se napajajo v meglenem morju, obkrožajo krasne gorske vršace zapadnih in severnih gorskih skupin, doli v dolinah pa pozabljajo planinci, da je uprav sedaj v planinah pravcati raj.

Da omogočim smučarjem sestop do Kranja — (ugodnejša železniška zveza) — sem v nedeljo in sredo markiral pot s Krvavca proti Štefanji gori. Od koče je kreniti proti zapadu — (Triglav) — doli do razpadle pastirske koče. Po ostrem robu se vije stezica do osamelega kmeta na Davovcu, kjer se strne moja rdeča markacija z belo-rdečo, vodečo od Sv. Ambroža — po ponesrečeni smeri — preko Reke v Kokro.

Po vozni poti drčiš lahko s smučkami preko Štefanjske visoke planote - mimo dveh vasi, vedno proti zahodu, ob severnem robu, — na Možjanco, kje se spustiš v nižino, na Olševek ali Tupaliče, 7 — 8 km imaš po ravni cesti v Kranj.

V kočo sem nanosil sam en seženj drva. Stori tudi ti tako; izpod snega jih bo pozneje težko dobiti. Koce za nočevanje je vzeti seboj. Večje družbe dobe lahko pri meni mulo, ki nosi do 100 kg tovora. Posetniki koče vpišeje svoja imena, izroče varuhu koče (člani) po 10 Din (nečlani 30 Din), za porabo drv in snaženje.

Josip Lapajne
Jutro, 23. december 1924

23.12.1924

dLib.si

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti