Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Udomačena divja koza Rezi

24.12.1934

dLib.si

ponedeljek, 24. december 1934, ob 21:56, Boris Štupar, ogledov: 767

Jutro: Pred dvema letoma je Bornov lovec pri Sv. Ani nad Tržičem ujel v baronovem revirju malo divjo kozo (gamsa), ki je izgubila svojo mater.

Da jo je obdržal pri življenju, ji je dajal skrbni lovec vsak dan mleka iz steklenice in sesala je kakor dojenček. Zdaj, ko je že dorasla, se hrani z dobro planinsko travo in rožami, je pa tudi vsako drugo hrano, kakor ljudje, razen mesa.

Najbolj požrešna je »Rezi«, kakor jo zovejo, na cigarete. V poletnem času, ko je večji promet v tem kotu, použije z največjo slastjo tudi po 30 do 50 cigaret na dan. Nikakor se razvajenka seveda ne brani čokolade in slaščic. Pri turistih in avtomobilistih je deležna vseh dobrot in vedno čaka na nje pred carinskim uradom pri Sv. Ani. Komaj se ustavi avtomobil, že skoči prijazna Rezi — da, kar naravnost v avto in nadleguje potnike tako dolgo, da dobi cigarete, čokolado ali slaščico. Fotografirana je bila bog ve kolikokrat, posebno od inozemskih turistov in avtomobilistov, ki prihajajo čez Ljubelj v naše kraje. S turisti jo ta mlada emancipiranka ubere kar na Zelenico, Begunjščico ali na Vrtačo in se proti večeru spet vrne sama ali pa v družbi turistov k svojemu skrbnemu lovcu.

Prenočuje vedno na prostem, pa naj dežuje ali sneži. V hlevu noče prenočevati, nikakor ne! Pozimi je najbolj zadovoljna s svojim prenočiščem v naravi, pod belo snežno odejo, izpod katere kuka njena bistra glavica.
Kakor je videti, ljubka Rezika še ne bo zapustila človeške družbe. Sicer pa, kdo bi vedel, kdaj se bo za stalno preselila k svojim tovarišem v bližnjih gorah. Ta bo pa najlepša, če kdaj pripelje s seboj — naraščaj. Kogar zanesejo noge ali avto k Sv. Ani naj ne zamudi si ogledati to lepo živalco, ki je nasproti človeku prijaznejša kakor marsikateri kuže, kar zadostno dokazujeta naši sliki, posneti pred dvema mesecema od ljubljanskega turista, ljubitelja živali.

Jutro, 24. december 1934

eXTReMe Tracker