Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vojska in menihi na Sv. Bernardu

Slovenec: Tudi na gorske višave Sv. Bernarda se zasledujejo sledi vojske. Pojavljajo se seveda v mirnih podobah - došel je oddelek švicarskih vojakov, da straži mejo.

»Leipziger Neueste Nachrichten« opisujejo delovanje v zasneženih gorah po nekem pismu takole: Znano ti je, kako gostoljubni da so menihi. Prvi svoj smoter jim je pa lastno delo, priznati se mora, da se mora občudovati, kar store. Preskrbujejo celo svoje veliko gospodinjstvo, perilo in kuhinjo, hišo, vzgajajo pse, prepisujejo knjige, izdelujejo rezbarije in svete podobe, obiskujejo tolažeč in preskrbujoč gorske koče v svoji bližnji in daljni okolici. Delo v gospodinjstvu je razdeljeno le na nekatere posameznike. Njih delokrog je zelo obsežen.

Menihi so večinoma Švicarji, Savojci, a zastopane so med njimi tudi druge narodnosti. Poleg vzgoje bernardincev so znani menihi najbolj po svoji samaritski službi nad tistimi, ki se izgube v gorah. Za nje in za planince, ki jih obiskujejo, je na razpolago za eno noč zelo dobro ležišče. Seveda sta obe hiši, za goste in za menihe, ločeni.
V hospicu se nahaja bogati samostanski kinč, čudovito stara zbirka knjig in muzej, ki spominja na zgodovino samostana, na Napoleona in na druge znamenite goste samostana. Eno do dve uri na dan zapuste menihi hospic, na katerega so sicer navezani. Pozimi seveda se podajo menihi in novinci s smukači, ki jih sami izdelujejo, v gore, kjer iščejo take, ki se izgube. Igrajo harmonij, gosli in piano. Razmerje med menihi in vojaki je zelo prijetno. Pomagajo jim, če le morejo, okrepčujejo jih z milimi besedami in z vinom. Čisto nič se pa ne zanimajo za vojaške stvari same kot take. Ob slabem vremenu zapro goro in prepovedo tudi vojakom hojo po nevarnih potih. Tudi malih zabav se skupno z vojaki udeležujejo.

Slovenec, 4. januar 1915

04.01.1915

dLib.si


Foto

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti