Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stena - Nemška smer in Zimmer-Jahn

Rok Hostnik: V torek, 23. decembra 2014, sva se z Darkotom podala pod Steno.

Ko sva pristopala sva uzrla luči visoko v Slovenski smeri in začetku smeri Prusik-Szalay. Midva sva nadaljevala čez prvi prag, kjer naju je dohitela dnevna svetloba. Od tu sva lahko videla razmere v steni, katere so ob prijetni temperaturi nad nič stopinj ponujale skalno plezarijo.

Prvih nekaj raztežajev se je bilo enostavnih saj je bilo plezanje podobno tistemu poleti, z razliko težkih kradenc na ramenih. Nobenega mraza ni bilo čutiti. Nato pa se je začel pojavljati na policah sneg, kateri je oteževal napredovanje. Sneg je bil sipek. Z vsakim naslednjim raztežajem se je težavnost stopnjevala. Tako sva po nekaj urah že kar prijetno utrujena dosegla Nemški turenc. Po krajšem počitku sva šla v grapo, kjer so naju zasipali pršni plazovi. Tudi temperature so se spustile pod ledišče. Od tam po prečnici proti izstopu, ki sta ga leta 1906 kot prva preplezala gospoda Zimmer in Jahn. Tam naju je ujela noč tako da sva ob soju naglavnih žarometov izplezala zadnja dva raztežaja. Končno na robu stene utrujena od deset urenga plezanja in težkih nahrbtnikov se vsedeva pod balvan na grebenčku, kjer se ponavadi pospravi oprema. Pričneva s kuhanjem čaja in pripravo udobne police za spanje, kajti odločitev je bila nadaljevati ob zori. Po prvi rundi čaja se zabubiva v spalki. Vsak piš vetra nama za vrat nosi ledene snežinke. Poizkušam zaspati pa ne morem, zdi se da bom celo noč prebedel, no naposled le malo zaspim.

Sreda, 24.december 2014
Zbudiva se v čudovito jutro, nikamor več se nama ne mudi. Ob kuhaju čaja opazujeva kako Škrlatico prebujajo prvi sončni žarki. Namesto kave pa bova zagrizla v izstopni klanec. Sestopiva čez Prag, kjer so bili na srečo vsi odločilni skoki kopni, oziroma ne preveč zahtevni. Ker sva se malo iztrošila in imava do božičnega večera še dosti časa si še zadnjič skuhava čaj in čez eno uro sva pri avtu.
Skratka: Zanimiva 32-urna izkušnja, ki mi bo zagotovo ostala v spominu.

Rok Hostnik

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti