Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od Jezerske štorije do Prage

Pr' Jezer - Polona Virnik Karničar: Čeprav smo turistični delavci sredi priprav na zimsko sezono, vseeno lahko pogledamo na preteklo leto in na kratko že podamo poročilo o delu v letu 2014 ter nakažemo plane za novo leto 2015.

December je čas pričakovanja novega in čas, ko se pripravljamo na obračun z minevajočim letom. Pripraviti bo treba poročilo o dogodkih preteklega leta, potegniti črto in pripraviti plane za leto, ki prihaja. Leto 2014 se z zimsko sezono ni izkazalo, ampak nam je zelo zagodlo s slabo sneženo zimo in katastrofalnim žledom. Žal se je slabo vreme nadaljevalo in z redkimi svetlimi (beri: vedrimi) izjemami, postreglo z rekordno deževnim poletjem, zelo lepim oktobrom in neverjetno deževnim preostankom jeseni. Če povzamem: vreme je bilo celo leto zagrizen nasprotnik jezerskega in slovenskega turističnega gospodarstva. Mi pa vseeno nismo vrgli puške v koruzo in smo celo poletje z dogodki Jezerske štorije nagovarjali in animirali vse turiste, ki so obiskali našo dolino. Bili smo uspešni in nagrajeni z zadovoljstvom obiskovalcev in turističnih delavcev, ki so svojim gostom lahko ponudili edinstveno doživetje letošnjega poletja.

Ferata, varovana plezalna pot
Dogajanje Jezerske štorije ni bila edina novost letošnjega leta. Ko se je poletje prevesilo v jesen, smo s ponosom odprli nov pomemben element jezerske turistične ponudbe – ferato Češka koča. Ekipa pridnih delavcev je z velikim zanosom in neutrudno željo po doseganju novih ciljev odlično izdelala prvo jezersko ferato, ki je edinstvena v slovenskem merilu. Zato še toliko bolj zaželena in nepričakovano zelo množično obiskana v letošnji pozni jeseni. Verjetno jo je od 15. oktobra pa do danes obiskalo in bolj ali manj uspešno preplezalo že okrog 400 plezalcev. Razen enega posredovanja jezerskih reševalcev in nekaj obračanj večjih težav ni bilo zabeleženih, vendar je vseeno na mestu opozorilo, da je ferata Češka koča zelo zahtevna in za uspešen obisk je potrebna dobra fizična priprava in uporaba posebne varovalne opreme. Jezersko je s ferato dobilo pomemben element trendovske turistično­planinske ponudbe, zato se na tem mestu v imenu vseh turističnih ponudnikov zahvaljujem Davu in Gorazdu z ekipo za idejo in izpeljavo, planinskemu društvu za organizacijo in izvedbo, Občini pa za sofinanciranje projekta, ki nas uvršča na eno prvih mest med slovenskimi turističnimi destinacijami s tako ponudbo. Upam, da bo prva ferata kmalu dobila še svojo sestro v Kanceljnu pod Vadinami.

Sodelovanje s Čehi
Aktivnosti na področju zdru­ževanja v Kamniško-­Savinjskih Alpah so letos dobila otipljivo obliko, saj smo skupaj izdali zemljevid z opisom treh enostavnih pohodniških poti v vsaki sodelujoči občini ter navedli še nekaj tur, ki nas medsebojno povezujejo. Zraven smo pripravili tudi pakete, ki v vsaki občini ponujajo doživetje teh poti posameznim pohodnikom. Skupne akcije bomo nadaljevali tudi v letu 2015, ko bomo obiskali nekaj sejmov in se skupaj pripravili na predstavitveni vrhunec, ki se bo zgodil v novembru na Smihovskem alpinističnem festivalu v Pragi.

Že Mali princ je dejal: »Ko je učenec pripravljen, pride učitelj.« Tudi k nam je prišel letos poleti v obliki vodje festivala in lastnika praške turistične agencije Alpy Ladislava Jiraska, ki nas je povabil k sodelovanju. Po vzoru sodelovanja s Kalsom pod Velikim Klekom/Grossglocknerjem, kjer je deloval Pražan Stüdl, bi želel, da se vzpostavi tudi sodelovanje z Jezerskim in Češko kočo. K sodelovanju je povabil tudi PZS in slovensko veleposlaniš­tvo v Pragi. V letu 2015, ko Češka koča slavi 115-­letnico, bomo tako vzpostavili tesnejše sodelovanje s potomci naroda, ki je veliko prispeval k razvoju turizma na Jezerskem. Tako bo letos v sodelovanju pripravljeno praznovanje 115-­letnice Češke koče, naši pohodni­ški paketi se bodo prodajali pod okriljem agencije Alpy, jeseni pa se bomo kot turistična destinacija predstavili na že omenjenem festivalu v Pragi, kjer bo osrednji dogodek razstava ob 115-­letnici Češke koče in ob sodelovanju med slovenskimi in češkimi planinci.

Ker bo leto 2015 malo bolj usmerjeno v trženje na tujih trgih in sodelovanje s sosedami, bo zelo prav prišla enotna oblačilna podoba, ki bo luč sveta zagledala v začetku leta. Več o tem si lahko preberete v članku, ki je v celoti posvečen tej tematiki. Za potrebe predstavitve na tujih trgih planiramo tudi prevode in izdajo dolo­čenih publikacij v tujih jezikih. Zaradi nastopa na češkem trgu pa bi bilo treba v češki jezik prevesti tudi našo internetno stran. Seveda pa smo odprti za vse predloge turističnih ponudnikov in vseh ostalih Jezerjanov in če je le v naši moči, jih bomo tudi izpeljali. Občinski proračun se bo sprejemal v drugi polovici januarja, zato je sedaj ravno pravi čas za vsebinske in finančne predloge. Seveda pa je predpraznični in prednovoletni čas namenjen tudi vsem nam, da se srečamo, si stisnemo roke in zaželimo vse dobro v novem letu. Zato Vam sodelavci turističnega društva želimo zdravja, veselja in medsebojnega razumevanja v letu 2015.

Polona Virnik Karničar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti