Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 29.12.14

Peter Podgornik: Grebenska prečenja gora na sončni strani Alp

V pričujočem prispevku je izbor grebenov na področju primorskih gora, za katere vsaj približno vemo, kdaj in kako so bili obiskani. Kdo jih je v kopnih razmerah prvi prečil, bo v veliki meri ostala skrivnost, mogoče obstajajo podatki le za najtežje. Poudarek je na zimi, ko so dostopi do in gibanje po samih grebenih zahtevnejši, lahko večdnevni ... Golim podatkom se včasih pridružijo fotografije prvih in kasnejših obiskovalcev, ki dokazujejo verodostojnost in čas, ko so bila ta dejanja opravljena.


Julijci, foto: M. Lenarčič

Ko govorimo o grebenih v območju primorskih gora, si zamislimo sprehajanje nekje med nebom in zemljo, v svetu, kjer ti pogled seže običajno zelo daleč in se ti odpirajo vedno novi pogledi na doline, reke, naselja, gorska pobočja, skrite stene in neskončno morje novih grebenov okrog tebe. Svoje dodajo jutranje in večerne zarje, ko med sončnim vzhodom in zahodom zaman iščeš umetnika, ki je mešal paleto čarobnih barv in ustvaril igro oblakov. Z nekaterih grebenov si lahko poplačan tudi s pogledom na morje, ki se tam nekje daleč za Krasom in Furlansko nižino leskeče in razkriva številne zalive. Vendar ni zmeraj tako, včasih nas na grebenu ulovi megla, noč in takrat je pogled skoncentriran le na par metrov sveta okrog nas. Takrat postane gibanje na grebenu mnogo težje, podobno kot v strmi steni se pehaš za vsak meter pred seboj. Velikokrat so posamezni deli grebenov zelo težko prehodni; strme in nerazčlenjene skalne pregrade, snežne opasti, ostre in globoke škrbine … Vse to zahteva sestope in vzpone, kjer brez dobrega občutka za orientacijo, gibanja po neznanem izpostavljenem terenu, plezalnega znanja in primerne opreme hitro doživiš konec grebenske romantike. Poglavje zase so običajno dolgi pristopi in sestopi z grebenov, umiki pred podivjano naravo ... in lastno nemočjo.
Za divjadjo in drobnico so gotovo najprej prišli do grebenov lovci, pastirji, nabiralci zelišč, nato posamezni gorski turisti in samotni ljubitelji brezpotji. Po grebenih so še nedavno tega potekale meje preživelih monarhij in kraljestev, kar so najbolj občutili vojaki, ki so za ceno glave in cesarja tam vztrajali tudi leta dolgo.


Z Matajurja - od Mangarta preko Jalovca. Foto: Peter Podgornik

Sredi druge polovice minulega stoletja je bilo veliko teh grebenov pozimi še neraziskanih. Predstavljali so izziv takratni generaciji plezalcev, na njih je doživljala večdnevne vzpone in se tako krepila za zahtevnejše plezalne cilje. V sedanjem času se občasno po grebenih klatijo redki samotni plezalci in ljubitelji zahtevnih brezpotji, ki tam doživljajo mir in veličino gora.
Kljub dejstvu, da je današnji tempo življenja na žalost hitrejši, da je plezalna in ostala oprema lažja in je vse navidezno dosegljivo, ostajajo grebeni še vedno enako dolgi, razgibani … zahtevni. Še vedno so izziv za gornika, ki želi kaj več kot nekajurni vzpon.

Zadoščen bo mogoče tisti, ki bo predstavljene grebene zmogel hitreje kot predhodniki, še veliko bolj pa tisti, ki bo nekaj teh grebenov povezal in jih zmogel v enem zamahu.


Pogled z Matajurja na kaninske gore. Foto: Peter Podgornik

29.12.2014

G-L: Dosedanje objave Primorske stene


Greben vrhov Loške stene
Greben Pihavcev nad Bavšico
Greben Bovški Gamsovec – Zadnjiški Pihavec
Greben z Goličice, prek Kanjcelnov do Planje
Greben Pelcev (s Škrbine za Gradom do sedla Kanja)
Greben z Vratc do Bavškega Grintavca in še malo naprej
Greben Krnčice
Greben Kanina
V pripravi - Od Črne prsti do Triglava
V pripravi - Greben okrog Mangarta
V pripravi - Greben Predelskih Vršičev



Na grebenu Ušje - Bavški Grintavec. Foto: Boris Krivic-Boro

 
1.ZP - greben Kanceljni. Foto: Franc Jeromen in Janez Rupar (arhiv)

 
1.ZP - greben Pelcev. Foto: Boris Krivic in Danilo Cedilnik (arhiv)


1.ZP - greben Vratca - Bavški Grintavec. Foto: Franc Jeromen in Janez Rupar (arhiv)


1.ZP - greben Pihavcev nad Bavšico. Foto: Andrej Stritar

 
1.ZP - greben Loške stene. Foto: Boris Krivic in Danilo Cedilnik - Den (arhiv)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti