Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pogrešana lovca našli mrtva

Delo: Našli so ju v vzhodni steni Virnikovega Grintavca na nadmorski višini 1300 metrov. Zdrsnila sta 80 metrov globoko. DeloData

Jezersko − V četrtek ob 15.56 sta bila na območju Virnikovega Grintovca v občini Jezersko pogrešana dva lovca.

Sprožena je bila iskalna akcija, v kateri je sodelovalo 16 reševalcev postaje GRS Jezersko in policist. Gorski reševalci so prvega lovca našli ob 17.15, drugega pa ob 17.45, oba mrtva, v vzhodni steni Virnikovega Grintavca na nadmorski višini 1300 metrov.

Predvidevajo, da sta zdrsnila 80 metrov globoko. Pokojna lovca so gorski reševalci prenesli do bivše karavle na Jezerskem, kjer so ju predali pogrebni službi. Reševalna akcija je bila zaključena ob 22.30, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostjo na Policijski upravi Kranj, je pojasnil, da sta bila pokojna 46-letni domačin in 50-letni Trebanjec, umrla pa sta po zdrsu na zelo strmem in spolzkem brezpotju. »Ugotovitve z ogleda in zbrana obvestila ne potrjujejo suma kaznivega dejanja oziroma smrti v sumljivih okoliščinah,« pravijo na policiji.

Predsednik Gorske reševalne službe Jezersko Drejc Karničar je potrdil, da je teren zelo neugoden. »Ni težava v snegu, saj ga je malo, ampak zmrznjene trave, na katerih zelo drsi,« je poudaril in dodal, da so lovca pričeli iskati takoj, ko so dobili klic. »Pokojni domačin s Spodnjega Jezerskega je bil mizar, sicer pa zelo izurjen lovec, prav nihče ni tako dobro poznal terena, kot ga je on. Po naših podatkih sta lovca že v sredo lovila gamse, nato pa tudi v četrtek. V četrtek sta bila na terenu od jutra. Ob 14. uri, ko bi se morala javiti drugim lovcem oziroma biti na dogovorjenem mestu, ju ni bilo. Prenosni telefon Trebanjca je sicer zvonil, medtem ko je telefon domačina D. S. sporočal, da je nedosegljiv. Ker ga pozneje niso mogli priklicati niti družinski člani, dogovorjeni, da bo otroke peljal v glasbeno šolo, so poklicali reševalce. Našli smo ju po več kot eni uri, ko je bila že tema,« je povedal Karničar.

Previdno pri hoji v gore v jesenskem in zimskem času

Gorenjski policisti ob tokratni nesreči znova opozarjajo, da je pri gibanju v gorah v jesenskem in zimskem času potrebna dodatna pozornost in previdnost, saj je podlaga ponekod že zasnežena, še posebej na strmih predelih in lokacijah s travnato podlago ali odpadlim listjem pa je lahko tudi zelo spolzka.

Policisti svetujejo previdno hojo, uporabo ustrezne opreme in izbiro markiranih poti. »Absolutno pa, zlasti v tem delu leta, odsvetujemo zadrževanje in pohodništvo po brezpotjih, ker s tem planinci zelo ogrožajo sebe, v nesreči pa tudi policiste in reševalce, ki takrat pomagajo. Na brezpotjih je žal pomoč pogosto tudi prepozna«, so še sporočili s policije.

Marjana Hanc; Š. P.; Delo.si; STA

  12.12.14, 10:21

V okviru projekta DeloData smo se posvetili nesrečam v slovenskih gorah in varni poti v hribe. Več si lahko ogledate na tej povezavi. Podatki vas utegnejo presenetiti.

 

Interaktiva grafika:
poskrbite za svojo varnost v gorah  
V okviru projekta DeloData se tokrat posvečamo nesrečam v slovenskih gorah in varni poti v hribe. Podatki vas utegnejo presenetiti.
V interaktivni grafiki na spletnem Delu predstavljamo statistične podatke Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) o nesrečah v slovenskih gorah v zadnjih petih letih.

In kaj boste izvedeli, ko boste brskali med zavihki?
* na katerih gorah je GRZS reševala največ planincev
* kje in kdaj je bilo največ ponesrečencev in kakšne so bile poškodbe
* ob kliku na posamezno leto se bodo še bolj natančno izrisali podatki o:
- številu nesreč
- postajah GRZS
- kdaj v tednu je največ nesreč, na katerih nadmorskih višinah in ob kateri uri
- kakšne so poškodbe (tudi glede na spol, starost, obdobje v letu in usposobljenost planincev)

Sicer pa ne spreglejte videointervjuja z alpinistom Klemnom Premrlom o pripravah pred turo in ravnanju
ob nesrečah ter kronološka pregleda nezgod v slovenskih gorah, s posebnim prispevkom o krvavi zgodovini vršiške ceste, in nesreč slovenskih alpinistov v Himalaji.
Preberite tudi intervju z gorskim reševalcem, zdravnikom letalcem, Jurijem Gorjancem o težavah Gorske reševalne službe, o motivaciji reševalcev za reševanje in tanki meji med lastno varnostjo in tveganjem za druge.
Smrtne planinsko-alpinistične nesreče morajo biti resno opozorilo, da moramo biti v gorah povsod in vedno skrajno previdni. Poleg oznak s presežniki o lepotah gora je treba dodati opozorilo, da so gorske poti vedno tvegane in naj se nanje podajo le ustrezno pripravljeni planinci. 

1 komentarjev na članku "Pogrešana lovca našli mrtva"

Bruno Fras,

Mediji poročajo: 16 reševalcev je iskalo pogrešana lovca ... Žalosten dogodek. Umrla sta človeka - zakaj? Ker sta lovila gamse? Zakaj sta to sploh počela? Zakaj ne bi ljudje živeli do svoje naravne smrti in zakaj ne bi tudi gamsi, te prelepe živali, ki poleg cvetja in drugih naravnih lepot krasijo naše lepo visokogorje, živeli do trenutka, ko se njihova življenjska nit izteče? Le zakaj nekateri mislijo, da je treba živali tudi zaradi užitka in športa pobijati? Kot tisti krivolovec, ki je pred meseci na območju mariborske Piramide in Treh ribnikov pobil vso srnjad! Torej na širšem območju mariborskega parka ... Ko so srne tekale čez park iz gozda pod Piramido na Kalvarijo, so to počele v bližini sprehajalcev in sploh niso bile tiste plašne srne, kot jih poznamo. Zelo so se navadile na ljudi. Zdaj ni nobene več in nihče se očitno za to ne sekira kaj dosti. Bodo tudi gamse z Zlatorogom na čelu v naših Alpah pobili? Sprašujem se, ali je to tudi formalno dovoljeno in kakšni brezčutni ljudje so ti lovci? Nam bo torej ostala le še pravljica? Le v kakšni družbi živimo danes, se sprašujem.

BrunoFF

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti