Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Javno pismo

PD Grosuplje - Franc Štibernik: članom Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije
Pripombe na članarino PZS 2015

Upravni odbor PZS je za leto 2015 na novo določil obveznosti in pravice članov. Iz obširnih obrazložitev lahko vidimo, da se PZS spreminja v firmo, ki skrbi za dobro plačano sodelovanje kooperantov in zavarovalnic na račun članstva in za zbirokratizirano nalaganje opravil društvom in članom.
Pa si poglejmo samo eno od novosti za leto 2015.

Posebno pozornost so namenili članom A+ in A. Ker ti člani očitno preveč hodijo v tujino so jim iz članarine izključili Planinski vestnik, saj je tam preveč opisov za tujino. Vodstvo PZS ima te člane za posebej problematične, zato jim je naložilo obvezno branje in seveda tudi plačilo 3,50 € za Planinski kažipot. Kažipot je sicer reklamna brošura za tiste, ki niso vešči iskanja informacij na spletnih straneh in gre običajno v koš za smeti.

Člane A in A+ vodstvo PZS očitno ocenjuje tudi kot posebno problematične pri uporabi planinskih poti in planinskih koč ter jim zato nalaga še dodatno obveznost. Za vse to morajo ti člani prispevati še 6 €. Koliko od tega gre za PV in SPM (kaj to pomeni v prilogi 4 ni obrazložitve) ni jasno.

Obrazložitve po katerem členu statuta lahko določajo različne prispevke za enake ugodnosti članstva nisem našel.

Predsednik PZS se sicer hvali, da so se pred sprejemanjem sklepa o novi članarini tudi usklajevali. Za kakšno usklajevanje je šlo mi kot predsedniku društva z 345 člani ni poznano. Sigurno pa nisem dobil nobenega osnutka predloga ali vprašalnika o željah članstva na podlagi katerega bi se lahko odločali o potrebnosti posameznih ugodnosti, ki jih ponuja vodstvo PZS.

Ponudbe sosednjih planinskih organizacij, pri takšnem odnosu vodstva PZS do svojih članov, spet postajajo aktualne.

Franc Štibernik 
Predsednik PD Grosuplje 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Javno pismo"

Mire Steinbuch,

France, če boš nadaljeval s takim kritiziranjem, te bodo še izključili!

lp,

Mire


Mire Steinbuch,

France, jasno, da se.

lp


Bojan Turšič,

planínska = nanašajoč se na planino

zvéza = pojav ali stanje, ko je kaj povezano s čim

Tako piše v Slovarju slovenskega knjižnega jezika.

Meni pa se, čeravno se ne grem več tu, temveč tam, vse skupaj zdi vse manj planinsko in vse manj povezano. Pravzaprav brez (z)veze.


Franc Štibernik,

Mire,mogoče bi bilo pa to celo dobro, bi potem imel več časa za pohajkovanje po gorah in druženje s prijatelji.

Upam, da se strinjaš s kritiko selektivnega obremenjevanja članov PD.

Bom pa res raje prebiral tvoje prispevke in se oglašal s pohvalami številnim prispevkom na tej spletni strani.

Lep pozdrav


Marjeta Štrukelj,

G. Štibernik, dovolim si špekulirati z domnevo, da so A člani in A+ člani (po zgledu energijske varčnosti lahko pričakujemo najmanj še A++ in A+++) zaradi posebne naravnanosti boljše molzne krave.

Brez heca: slednje bi bilo nekako opravičljivo, če bi se reklo, da ti gorniki v povprečju pač več zahajajo v gore, čutijo in dihajo z organizacijo in ji s tem izkažejo tudi določeno pripadnost, organizacija pa porabi sredstva po programu za krpanje tam, kjer je najbolj nujno. Moralno, etično… kot smo nekoč prispevali za gradnjo Kredarice, recimo. Ker pa vodstvo sàmo v prepričanju, da je ekonomija lahko samó dobičkonosen posel, skozi prizmo neoliberalizma izničuje vse vrednote, teh 6 € ni opravičljivih in nima nobene osnove. Posebno še, ker hkrati iz naročnine izločujejo Planinski vestnik. Skratka, na vse mile viže se trudijo, da razderejo vse križem kražem in tako bo tudi nov etični kodeks najbrž namenjen vsem, razen vodstvu. Sprašujem se po temeljih, na katerih stoji hiša.


Mare Lavrič,

Vsi tisti, ki smo že nekaj let A člani bomo dobro razmislili ali bodisi vzeti članstvo B ali pa članstvo sedaj zelo konkurenčnega Alpenvereina. Planinski vestnik je zelo dobra revija...dvomim, pa da jo bodo sedaj člani ekstra naročali..

Vodstvo PZS-ja bi moralo bolj prisluhniti svojim članom..

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti