Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Član, članica, dva člana ...

Razgledi - Borut Peršolja: Bolj kot vse obiskovalce gora bolje poznamo članstvo planinske organizacije. Nekaj novejših ugotovitev:


- Spolna sestava članstva PZS opazno odstopa od prebivalstvene slike Slovenije: kar za 5 % je večji delež moških (55 %) kot žensk (45 %). Gorništvo zato ni nič bolj moška dejavnost, kvečjemu je treba večjo pozornost nameniti ženskam in družinskemu gorništvu.

- Podrobnejši pogled starosti članstva po petletnih starostnih skupinah pokaže dve glavni značilnosti: PZS ima izjemno visok – nadpovprečen – delež otrok in mladostnikov (kar je njena izjemna konkurenčna prednost), hkrati pa ima visok – nadpovprečen – delež starejših odraslih (od 48 do 65 let).

- Grafični prikaz nazorno kaže, da je gorništvo ob poudarjeni vsestarostni primernosti, izrazito dvogeneracijsko. Mlad, priostren vrh kaže, da se z njim radi ukvarjajo otroci, zaobljen, kopast vrh pa kaže, da se z njim intenzivno ukvarjajo odrasli po 48. letu starosti. Lepo je viden tudi velik prepad, ki nastane ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo. Očitno je tudi, da veteranska zvestoba po sedemdesetem letu precej upade ali pa jo preprosto zamenja cenovna racionalnost nizke pokojnine upokojenca.

07.12.2014

Načrt B za gorništvo 2014: 1. | 2. | 3. | 4. del

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti