Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova planinska postojanka na Pohorju

Slovenec: Maribor, 9. decembra.

Kakor je nedeljski »Slovenec« že poročal, so si postavili agilni slovenjgraški smučarji na Kremžarjevem vrhu svoj lasten dom, katerega slovesna otvoritev je bila včeraj. K pomembnemu planinskemu slavju se je zbralo okrog 250 ljudi.

Ob 11 je po kratkem nagovoru starotrški župnik g. Horvat, sam navdušen smučar, daroval na prostem pred domom sv. mašo. Takoj nato je spregovoril pozdravni govor zastopnik SPD iz Slovenjgradca, g. dr. Makso Pohar, ki je pozdravil predvsem zastopnika bana, g. okrajnega načelnika dr. Frana Krašovca, zastopnike sosednjih podružnic SPD ter navzoče planince. G. župnik Horvat je izročil nato zastopniku SPD krasen križ, ki ga je daroval za kočo slovenjgraški župnik g. Soklič. Nato je izrekel pozdrav še zastopnik SPD Maribor. Sledil je otvoritveni govor okrajnega načelnika, ki ga je ob vhodu v kočo sprejel na staroslovanski gostoljubni način s kruhom in soljo tajnik SPD in tajnik zimskosportnega odseka g. Miloš Tome, ki ima največ zaslug za postavitev koče.
Zastopnik SPD g. dr. Makso Pohar se je zahvalil okrajnemu načelniku za Otvoritev in g. župniku za blagoslovitev; obenem je izročil krasni diplomi dvema najagilnejšima članoma zimskosportnega odseka, gospej Delci Brencetovi in g. Potočniku Juriju, ki sta ves svoj prosti čas posvetila delu pri postavitvi koče.

Po oficielnem delu se je razvila neprisiljena domača zabava, ki je potekla v izredno dobrem razpoloženju. K temu je zlasti pripomoglo toplo solnce, ki je oblivalo vrhove s svojimi žarki, dočim je bilo nižavje zavito v megleno morje. Edinstvena odlika novootvorjenega planinskega doma je dejstvo, da leži v sredi najidealnejših smuških terenov. Koča sama je samo proti severu zavarovana z majhnim gozdičem, dočim se takoj za njim odpirajo krasna smučišča: nobena pohorska postojanka se ne more ponašati s takimi tereni, kakor novootvorjeni dom na Kremžarjevem vrhu. Dom je pristopen od vseh strani: iz Slovenjgradca je pičlo poldrugo uro hoda, pot je nekoliko strma; iz Trbonj je največ dve uri, pot je izredno položna in vodi mimo znanega »Pvaninskega Kreuha«; iz Vuzenice je prav tako okrog dve uri: iz Teizla tričetrt ure in od Ribniške koče (Seniorjev dom) okrog dve uri in pol. Pozimi se na smučkah te časovne razlike svojevrstnega bo smuk od nove koče v Slovenjgradec. Dobri smučarji obvladajo to pot, ki vodi izključno po samih odprtih smučiščih, v desetih minutah, v pol uri pa presmuča pot tudi najslabši smučar. Na par mestih bo treba izsekati nekaj grmovja. pa bo nastala naša edina, odlična proga za smuk na Pohorju.

S postavitvijo te koče. ki je trajen spomenik agilnosti mlade slovenjgraške smučarske generacije, je zopet prodrlo v ospredje vprašanje, ali ne bo kazalo prestaviti cilj »Orožnovega teka po Pohorju« iz Vuzenice v Slovenjgradec. Od Vuzeniškega sedla, odkoder krenejo »Orožnovi tekači« proti Vuzenici, kamor je še okrog poldrugo uro, je nova koča oddaljena dobre četrt ure; od koče do Slovenjgradca pa bo rabil povprečen smučar četrt ure do dvajset minut. Proga bo poleg tega tudi v zadnjem delu vodila po najlepših smučiščih in bo smučarjem prihranjena pot po blatni Vuzeniški grabi. Poleg tega bo dosežen tudi obojni cilj »Orožnovega teka«: da se pasira vse javne planinske postojanke vsega Pohorja in da se presmuča celotno Pohorje. Pri tej priliki ne smemo prezreti okolnosti, ki je začela zopet zavirati nadaljnji razmah smučanja, to je težkoče pri polovičnih vožnjah. V soboto zjutraj so mariborski turisti vsi prepadeni zvedeli, da je treba na vsako objavo, s katero se hoče doseči polovična vožnja, prilepiti posebno 20 dinarsko znamko. Pri manjših skupinah to sploh onemogoča posluževanje ugodnosti popusta na železnicah, prav tako tudi pri večjih skupinah na krajše proge. Tako se je v soboto zjutraj zgodilo, da je skupina iz nejevolje in ogorčenja opustila izlet na Kremžarjev vrh. Bito bi nujno potrebno, da centrala SPD, oziroma Zveza planinskih društev takoj stori primerne ukrepe, da se ta nova uredba v interesu napredka turizma in zimskega športa takoj ukine.

Slovenec, 12. december 1934

12.12.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti