Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.05.2002

Tomaž Jakofčič: Gneča v Paklenici

Kanjon velike Paklenice je bil kot običajno med daljšimi dela prostimi obdobji, poln plezalcev. Najbolj obremenjene so bile klasične, lažje smeri, kjer je bilo treba na vstop čakati tudi pol ure. Težje smeri so bile manj obremenjene in to je znal izkoristiti Miha Praprotnik (Citywall), ki je z ženo Mileno preplezal nekaj dobrih smeri. V Anića Kuku je uspel v Enigmi (7b+, 200 m, RP), Black magic woman (7b+, 300 m, RP) in v Nema Dinka do Dinka (7b, 250 m)), ki jo je preplezal na pogled. V Debelom kuku je z rdečo piko preplezal smer Sedmi kontinent (7b+, 220 m).

T.J.

Obvestilo
Med 10.09. in 10.10. bo v indijski Himalaji, na območju dolin Arwa in ledenika Kamet, potekal tabor za perspektivne alpiniste. Iz Slovenije je prostor za štiri alpiniste. Rok za okvirne prijave je 31. maj 2002, z navedbo petih najboljših skalnih, lednih in zimskih vzponov, največjo doseženo višino ter priloženim osebnim listom. Razpis velja tudi za inštruktorje, ki naj bodo gorski vodniki ali inštruktorji s "himalajskimi priporočili". Informacije pri ge. Meti Vukič na PZS.

T.J.

Zmagovalca Jensterle in Grosova
Prva tekma državnega prvenstva v športnem plezanju se je tokrat predvsem v ženski konkurenci končala nekoliko drugače kot je bilo v navadi zadnjih nekaj let, ko je redno zmagovala Martina Čufar. Tokrat je bila najboljša odlična Natalija Gros, takoj za njo pa je bila presenetljivo Ana Kosmač, tretja pa Martina Čufar. Za mlado Ano je bila to šele prva tekma v članski konkurenci. Tudi plezanje ostalil plezalk daje slutiti, da bo letos naša ženska reprezentanca na mednarodnih tekmah zelo močna.
Moški so imeli v finalu preko 60 gibov dolgo smer, kjer je na koncu največ moči ostalo Franciju Jensterletu. Do vrha mu je ostal samo en oprimek, malo za njim pa se je z zelo borbenim plezanjem uvrstil Aljoša Grom.

Rezultati:
Ženske: 1. N. Gros (AO Kranj), 2. A. Kosmač (AO Žiri), 3. M. Čufar (AO Mojstrana), 4. K. Vidmar, 5. L. Franko (obe PK Škofja Loka)
Moški: 1. F. Jensterle (AO Kranj), 2. A. Grom (AO Vrhnika), 3. T. Valjavec , 4. M. Sova, 5. K. Bečan (vsi ŠPO Tržič).

T.J.

Kranjčani na Sardiniji
Konec aprila so štirje plezalci AO Kranj obiskali otok Sardinija, ki ni znan le po naravnih lepotah temveč tudi po odličnih plezališčih. Obiskali so tri glavna plezalna področja in opravili vrsto zelo dobrih vzponov na pogled. Luka Zazvonil (AO Kranj, Iglu Šport, Samsara, Proloco trade d.o.o.) je v enem dnevu na pogled preplezal La lampada di Aladino 7c+, za njo pa še L'anno che verra (7c+/8a) v plezališču Codula Fuili. V Isili je opravil odlična vzpona na pogled v smereh Caffe surreale 8a/a+ njegovi dosedaj najtežji smeri na pogled in Wonderland (8a). Poleg teh smeri je uspel na isti način še v smeri Plastic people 7c+ ter nekaj 7c-jih. Njegov brat Blaž je na pogled preplezal Cappucetto rosso (7a), Nejc Kalan pa je uspel v svoji prvi 7c, na pogled - Canterbury.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti