Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.05.2002

Tomaž Jakofčič: Kumbakarna '02

Pred nekaj dnevi je odšla na pot ena izmed glavnih slovenskih alpinističnih odprav v letošnjem letu. Majhna, štiri članska odprava ima za cilj nepreplezano vzhodno steno Vzhodne Kumbakarne (7458 m). Grega Lačen in Tadej Golob nameravata zahtevno steno preplezati v alpskem slogu, v bazi pa jima bosta delala družbo Miro Kaker ter fotograf Stanko Gruden. Preko 2000 m visoka stena je nekakšna "nočna mora" slovenskih alpinistov, saj se je z njo poizkusilo že šest slovenskih odprav. Naveza Počkar - Furlan je dosegla višino okoli 7050 m na JV grebenu, Tomaž Žerovnik in Dušan Debelak pa sta dosegla vznožje vršne pregrade na višini 6900 m. Letošnja odprava je s helikopterjem 3.5. že dosegla bazni tabor od koder se bosta Lačen in Golob aklimatizirala na pobočjih Kančendzenge.

T.J.

Plezanje v Franciji
Matjaž Jeran (PŠ Andrej Kokalj) in Mojca Žerjav (oba AO Matica) sta si privoščila plezalne počitnice v Franciji. Prvi del sta preživela v plezališču Calanque na Azurni obali. Plezališče spada med najstarejša francoska plezališča in hkrati med plezališča z zelo lepo okolico. V stenah, ki se nahajajo v čudovitih zalivih prevladujejo smeri v navpičnih stenah z manjšimi oprimki, novejši sektorji pa so tudi zelo previsni. Matjaž in Mojca sta plezala v petih različnih sektorjih. Med drugim sta v steni La Concave, preplezala smer Porque te vas (6c+, 4 R) v La Triperie pa zelo previsno La port de cieux 6c, 3 R. Zatem sta se preselila bolj v notranjost Francije, v novejše plezalno področje Chateauvert, ki nudi previsne smeri dolge do 40 m. Tu sta zopet plezala izključno na pogled; Mojca v smereh do 6c, Matjaž pa je uspel preplezati štiri smeri z oceno 7b+.

T.J.

Godefroy Perroux
Nedavno se je smrtno ponesrečil Godefroy Perroux.. Umrl je skoraj tik pred pragom svojega doma v Les Houches-ju pod težo manj zahtevnega ledenega slapu ki je ob otoplitvi izgubil svojo trdnost in se podrl med njegovim plezanjem v prvem raztežaju. Tako je alpinistični svet izgubil še enega velikega človeka in plezalca, ki je v zadnjih 25 letih za seboj pustil globoko sled v lednih vertikalah. Leta 1979 je preplezal svoj prvi prvenstveni slap Symphonie d`automne v Alpe - d`Huez in od takrat je neumorno nadaljeval v iskanju novih smeri po celem svetu. Od leta 1980, ko je organiziral prvi tečaj lednega plezanja je živel in delal v Chamonixu kot gorski vodnik in nesebično prenašal svoje znanje drugim. Zapustil je ženo in otroka, plezalski svet pa je izgubil enega izmed začetnikov težkega lednega plezanja v Evropi.

I.I.

Total Brutal
Blaž Rant (PK Škofja Loka, Boreal) se že nekaj časa ukvarja predvsem s plezanjem balvanov, ki zahtevajo specifično, predvsem maksimalno moč. V zadnjem času ga vse pogosteje videti tudi pri plezanju "normalnih" daljših smeri. Tokrat je plezal v Avstriji in tam v Zielertalu ponovil znano smer Total Brutal. Po prvem vzponu Gerharda Horhagerja je bila smer ocenjena z 8c, sedaj pa se je ustalila na 8b+.

T.J.

Obvestila
AO Ljubljana-Matica začenja s šolo športnega plezanja v sredo 8.5. ob 20.30 v njihovih prostorih na Trdinovi ulici 8 v Ljubljani.
AO Trzič vabi na spominsko srečanje alpinistov v stenah Bele peči nad Trzičem. Udeleženci se bodo zbrali v nedeljo 12.5. ob 9. uri. srečanje je posvečeno spominu na tržiškega alpinista Jožeta Rozmana, ki je s soplezalko Marijo Frantar, leta 1992 umrl na Kangčendzengi. Vse informacije o številnih lepih smereh v do 120 m visoki steni bodo na voljo na kraju samem.
Med 21.in 26. majem bo v Bolgariji mednarodno srečanje plezalcev. Iz vsake države je povabljena ena naveza. Interesenti se lahko prijavijo na KA pri PZS (ga. Vukič) z izpolnjenim originalnim obrazcem, ki ga najdejo na naslovu alpinizem@pzs.si ter seznamom desetih najboljših kopnih vzponov, do 8.5.2002. Izbrana naveza bo morala poskrbeti za kritje stroškov prevoza, bivanje na srečanju pa bo kril organizator.
Program filmskega festivala na Bledu se bo pričel v petek 10.5. ob 15. uri, ob 17. uri pa bo na sporedu prvo od treh festivalskih predavanj. Ob diapozitivih bo svojo 30 letno alpinistično pot predstavil Andrej Štremfelj.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti