Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.04.2002

Tomaž Jakofčič: Prezelj odšel na Nuptse

Pred nekaj dnevi je Marko Prezelj odpotoval v Nepal s ciljem preplezati južno steno Nuptseja. V štiričlanski odpravi so poleg našega Prezlja še ameriška alpinista Steve House in Stephen Koch ter Kanadčan Bary Blanchard. Njihov cilj je v alpskem slogu preplezati južni steber Nuptseja (7855 m) desno od značilne strme skalne stene. V spodnjem delu jih čaka plezanje po snegu in ledu, ki se konča s približno 200 m visoko skalno pregrado, kjer so se končali najboljši dosedanji poizkusi. Izkušenj odlični ekipi vsekakor ne manjka zato bo o uspehu verjetno odločalo predvsem vreme in s tem razmere v steni.

T. J.

Nova ženska 8a
Ob tem, ko je Uroš Perko (Promontana, Citywall) pričenjal svojo odlično serijo vzponov v Starem kolesu, Maratoneti in Mr. Big handu tudi njegova "družica" Metka Jug ni stala križem rok. Smer Maša sprave (8a) v domači Vipavski Beli je bila že nekaj časa v "ciljni ravnini" a vsi poizkusi so se nehali ob težkem gibu tik pod vrhom smeri. Pred kratkim ji je končno uspelo v svoji prvi smeri z oceno 8a.

T.J.

Obvestila
Zaradi odstopa člana KA in načelnika Podkomisije za alpinistično smučanje, Grege Ažmana, ter Tomaža Jakofčiča, Komisija za alpinizem razpisuje dve mesti: mesto načelnika PZAS ter mesto člana KA. Razpisuje tudi dve dodatni mesti za člana PZAS. Alpinistične klube poziva, naj oddajo predloge do 10.05.2002 na Planinsko zvezo Slovenije, za KA, Dvoržakova 9, Ljubljana.
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA organizira izpite za alpinistične inštruktorje. Teoretični del izpitov bo za prijavljene v sredo, 17. aprila 2002, od 15. ure dalje v prostorih Planinske zveze Slovenije. Pripravljalni seminar za izpite iz praktičnega dela in izpiti bodo 9. do 12. maja 2002 na Okrešlju.
Razpisani so tudi popravni izpiti za alpiniste. Ti bodo predvidoma drugi vikend v maju. Kandidati naj prijave pošljejo do danes na PZS.
Za potovanje in treking okrog svete gore Kailash (Tibet) v juniju 2002 lahko dobite informacije na 041-614-203 (Dušan).

T. J.

Alpinizem in 8b
Že dolgo je jasno, da mora biti dober vsestranski alpinist tudi dober športni plezalec. Tudi Matic Jošt to že dolgo ve in med alpinističnimi odpravami posveča veliko časa tudi športnemu plezanju. Po lanskih dveh zelo uspešnih odpravah; Siula Grande v Andih ter Nilkanth v Indiji je resneje "pljunil v roke" in uspeh ni izostal. Po klasičnih "test" smereh v Mišji peči; Rock'n roll (7c/c+), Preobrazba (7c+), Samsara (8a) in Corto (8a) je obiskal še nekaj drugih plezališč. V Vipavi je ponovil Fanatika (7c+) v grškem plezališču Klalogrija Megairo (8a) nato pa končno "udaril" v Vipavski Beli kjer je preplezal previsno smer Cerko (8b). Sedaj pa dovolj Matic, nazaj v gore!

T. J.

Novo v Črnem Kalu
Eno naših najbolj priljubljenih plezališč Črni Kal je pred kratkim obogatelo za lepo število novih smeri. Avtorica večine je ta hip ena najbolj dejavnih slovenskih opremljevalk novih smeri Betka Galičič (PK Škofja Loka). Smeri se nahajajo v desnem delu skalne pregrade nad vasjo Črni Kal. V novem sektorjih Sidarta se nahaja 20 smeri s težavami med 5c in 7a/a+, v sektorju Peskovnik , malo naprej, pa 18 smeri med 6a+ in 7b+. Vse smeri so lepo opremljene in dolge do 33 metrov kar je pri nas precej redko za smeri teh težav.

T. J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti