Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.09.2001

Tomaž Jakofčič: Spominska smer Andreja Markoviča

Urban Ažman zelo rad pleza v severni steni Debele peči in jo zato tudi dobro pozna. Že nekaj časa je opazoval gladke plošče v levem delu stene, katerim so se umikale vse dosedanje smeri. Pred zadnjim sneženjem je z Uršo Rebec (oba AO Radovljica) tam le uspel preplezati težko prvenstveno smer. V spodnjem delu sta plezala po rahlo previsni črni barieri (7, A1) in prišla v kotel kjer kjer vstopata Sekločeva in Ang Phujeva smer. Tu sta zavila levo in po počeh mimo velike strehe ter čez Jesihovo po previsnih ploščah in kotu do vrha. Za 500 m dolgo smer s težavami do 7, A2 sta porabila 9 ur ter jo posvetila Andreju Markoviču, ki se je ponesrečil lansko leto v Himalaji.

T. J.

Odlične ponovitve težkih smeri
Marko Prezelj nadaljuje s ponavljanjem težkih in redko ponavljanih smeri v naših gorah. S Klemnom Malijem (oba AO Kamnik) sta opravila 1. ponovitev smeri Bitka za neznano v severni steni Bavha. Smer (8-/7, 700 m) sta leta 1994 v 14-tih urah prva preplezala Miha Kajzelj in Grega Kresal. Prezelj in Mali sta dejala, da je smer izredno lepa in vredna ponavljanja. Pri plezanju se nista kaj dosti obirala saj sta smer zmogla v pičlih petih urah.
Prezelj je zatem z Zlatkom Korenom prplezal še Katarzo v severni steni Planje. Prvo prosto ponovitev (7+, 500 m) je leta 1996 opravil Peter Mežnar z Mirom Fonom. Prezelj in Koren sta plezala po originalnem vstopu (7), ki je bil po njunih besedah zelo zahteven (mokro in krušljivo). Razen najtežjega raztežaja sta smer preplezala prosto na pogled. Za obe smeri pa so ponavljalci hudomušno pripomnili, da spadata v območje ocene ED.

Evropska turneja
Franci Jensterle in Sabina Sovinc (oba AO Kranj, Citywall) sta se tako kot vsako leto odpravila na daljše potovanje po najboljših evropskih plezališčih.
Po ogrevanju v Paklenici, kjer je Franci na pogled ponovil kombinacijo Vile Velebita in Amici mici (do 7b+) in Enigmo (7b+). S Sabino sta ponovila tudi smeri Bubamara (7c+) in Agricantus (8a+). Franci je v najtežjih dveh v prvi in v najtežjem raztežaju druge smeri, plezal prosto po detajlih.
V Franciji so sledili obiski plezališc Le Fayet, St. Leger Du Ventoux, Genat-Sibada-Baychon v francoskih Pirenejih, St. Antonin, Bouchet pri Verdonu ter znani Rodellar v španskih Pirenejih. Franci je na turneji opravil na pogled s tremi smermi 8a+ ter sedmimi (!) z oceno 8a. v smeri Petit Ouvers (8a+) je opravil celo prvi vzpon na pogled.
Sabina Sovinc je preplezala svojo najtežjo smer v tujih plezališčih. V drugem dnevu je opravila s smerjo Angkorvat v Genatu, poleg tega pa je preplezala še štiri smeri z oceno 7b+.
Po vrnitvi domov je Franci v Kotečniku opravil z Umazano igro (8b+), Sabina pa je v Retovju preplezala zahtevno kombinacijo Via Mala (7c+).

Obvestila
V soboto 29.9. bo v Mišji peči tradicionalno tekmovanje v športnem plezanju - Memorial Janeza Jegliča - Johana s pričetkom ob 11. uri. Pravila za dvajset povabljenih plezak in plezalcev bodo podobna kot do sedaj; plezanje petih smeri z omejenim časom. Nagradni sklad za najboljše bo letos 400.000 SIT. Zvečer ob 20. uri bo v zadružnem domu v Ospu predaval o svojih dosežkih alpinist in športni plezalec Marko Lukič. Za tem bo kot običajno družabno srečanje plezalcev.
AO Kamnik začenja z alpinistično šolo 4. oktobra ob 19. uri v prostorih društva na Šutni 42 v Kamniku.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti