Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.09.2001

Tomaž Jakofčič: Čez steno smrti

Ljubljana - Med obema vojnama se je evropska alpinistična srenja ubadala predvsem z reševanjem "treh zadnjih problemov Alp". Severna stena Eigerja si je med vsemi pridobila največje spoštovanje in si zaradi številnih tragedij pridobila zloglasen nadimek Stena smrti. Klasična, 1800 m visoka in 4000 m dolga, smer iz leta 1938, še danes (vse bolj) velja za zelo spoštovan alpski vzpon.

Zadnji slovenski vzpon v tej steni je bil zimski vzpon Goloba in Polenika leta '97. Nekako je veljalo, da Eigerja poleti praktično ni več mogoče plezati zaradi pomanjkanja ledu na strmih lediščih sredi stene. Konec avgusta pa je kazalo kar v redu in gorski vodnik Andrej Štremfelj je s svojim klientom oz. gostom, Jožetom Šepičem opravil enega naših najtežjih vodniških vzponov. Podobno je dosedaj storil le še pokojni Stane Belak Šrauf z nemškim gostom, leta 1985. O dosedanjih alpinističnih izkušnjah Andreja Štremflja ni potrebno izgubljati besed. Pogled na seznam njegovih vzponov govori o "živi alpinisticni legendi". Zanimiv pa je tudi Jože Šepič. Star je 54 let in je začel plezati šele pred štirimi leti. Nikoli ni bil član katerega od alpinističnih odsekov, v glavnem pleza le z gorskimi vodniki, zadnji dve leti predvsem s Štremfljem. V teh letih si je nabral kar nekaj izkušen, v njem pa je zrasla tudi velika želja - severna stena Eigerja. Prav ta želja je verjetno tudi botrovala odličnemu plezanju v steni, kljub temu, da je bila to zanj prva velika alpska stena.

Štremfelj in Šepič sta v steni doživela tudi hujšo neprijetnost - zlom dereze, ki pa so jo hitro rešili švicarski gorski reševalci. Po treh urah čakanja pred ledeno Prečnico bogov so jima s helikopterjem dostavili nov par derez - in toplo malico. Po dveh dneh in pol, oz 37 efektivnih urah plezanja sta Štremfelj in Šepič stopila na vrh Eigerja. Po dnevu počitka je Štremfelj odhitel v Saas Fee, kjer je vodil tečaj vodenja v ledeniškem svetu v okviru šolanja za gorske vodnike Združenja gorskih vodnikov Slovenije. Dvajset kandidatov, izkušenih alpinistov, iz generacij '98 in '00, je opravilo veliko število vzponov v stenah in grebenih štiritisočakov Lentspitze, Nadelhorna, Dirhorna in Weismissa.

Po sprejetju zakona o gorskih vodnikih leta 1999 so gorski (ne planinski) vodniki edini poklicani in seveda usposobljeni za profesionalno vodenje v gorah, tako po lahkih poteh kot v najzahtevnejših stenah. Triletno šolanje se odvija po pravilniku mednarodnega združenja in letošnji razpis za novo vpisno generacijo je že objavljen na medmrežni strani ZGVS.

T. J.


Martina Čufar na plezalnem Olimpu - Uroš Šemrov; zmaga na SP v Winterhuru

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti