Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.08.2001

Tomaž Jakofčič: Vzponi v zahtevnih stenah

Kot vsako leto tudi letos med kopico povprečnih vzponov v naših gorah ni izostalo nekaj zelo dobrih ponovitev. Drugo ponovitev je dobila ena najbolj zloglasnih smeri pri nas, Znamenje ob poti v Votlem vrhu. Smer je preplezala leta 1984 naveza Fabjan, Mezgec, Škamperle in jo posvetila spominu na Nejca Zaplotnika. Čez nekaj let sta smer ponovila Darko Podgornik in Ivan Rejc, nato pa je smer samevala. Bilo je še nekaj poizkusov, celo s pomočjo pritrjevanja vrvi. Marko Prezelj in Klemen Mali sta za drugo ponovitev potrebovala 13 ur, smer pa preplezala z izjemo štirih metrov v zadnjem tehničnem raztežaju prosto (do VII/VII+) na pogled. V 750 metrov visoki smeri je v prvi polovici skala slabša, zgoraj pa dobra. Ista naveza je opravila tudi 2. ponovitev Ključa sreče v Sfingi. Plezala sta prosto na pogled, težave ocenila na VI-VII, 200 m in dejala, da je smer med najlepšimi v Sfingi. Izstopila sta po varianti Kešnar - Kovač, ki daje smeri skoraj idealno linijo. Pred tem sta Prezelj in Mali preplezala tudi Svečo (VI+) v Travniku.
Miha Valič (AO Rašica, Dumo) je v navezi s Tadejem Golobom (AO Železničar) prosto na pogled ponovil Črno mačko (VIII+/VII, 200 m) v Vežici in Smer mladosti v Vršacu, s Tino Di Batista (AO Matica, Dumo).

V pogorju Monte Rose
Sedem članov policijeske odprave na Čo Oju se je podalo na aklimatizacijsko turo v pogorje Monte Rose. V štirih dneh so se povzpeli na osem štiritisočakov. Matej Brajnik, Robert Kralj in Viki Grošelj so z vseh tudi smučali. Najboljši spust so opravili z vrha Lyskamma na sedlo Lysjoch, kjer smučarki prehodi dosegajo oceno S5. Dvakrat so tudi vsi prespali na višini 4500 m kar se jim bo vsekakor poznalo pri aklimatizaciji v Tibetu kamor odhajajo 06.09.2001.
V istem pogorju, v SV steni Lyskama, sta Jože Makuc (AO Cerkno) in Andrej Magajne (AO Matica) preplezala smer Diemberger-Stefan z varianto, po kateri je pred leti plezal Vanja Furlan; TD+ (V/WI4), 1000 m, 6 h. Magajne je malo pred tem s Simonom Slejkom ponovil tudi Welzenbachovo smer (D+/55 st., 700 m) v isti steni.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti