Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.08.2001

Tomaž Jakofčič: Dober vzpon v Avstraliji

V mesecu maju in juniju je bil Miha Oven (AAO, Annapurna, Dumo) na plezalnem popotovanju po balvanskih plezališčih New South Walesa v Avstraliji. Obiskal je predvsem plezališča v območju Nowre in Sidneya, kjer je kar okoli petnajst balvanskih plezališč, ki ponujajo številne probleme, od lažjih do ekstremno težkih. V tamkajšnjem odličnem peščenjaku je Miha preplezal veliko balvanskih smeri različnih težavnostnih stopenj. Najtežji vzpon je opravil v plezališču LOT 33, v bližini Nowre, kjer je splezal smer, ocenjeno s 7c po Fountainbleu lestvici.

T.J.

Huber v Zahodni Cini
Alex Huber je letošnje leto posvetil predvsem plezanju v skali. Po pomladanskem ogrevanju (tudi) v Mišji peči je sedaj očitno v odlični formi. V severni steni Zahodne Cine je uspel prosto preplezati smer Belavista. Smer, ki je v bistvu varianta Švicarske smeri je Huber preplezal že lani pozimi, sedaj pa je opravil še prosto ponovitev. Najtežji raztežaj je ocenil z 8c, razen stojišč pa je varovanje uredil klasično. V začetku septembra bo Alex dobro formo spet izkoristil v Yosemitih, zimo pa bo preživel v Patagoniji.

T.J.

Obvestila
Pod severno steno Mangarta bo 25. in 26. avgusta tradicionalni plezalni tabor. Vsakoletni tabor poteka v spomin na Tamaro Likar in Pavla Podgornika, ki sta preminula v junijski nevihti leta 1982 v steni Malega Koritniškega Mangarta. Plezalni cilji nad Belopeškimi jezeri so skoraj brez izjeme zelo zahtevni, posebno 800 m visoka Mangartova stena spada med najtežje v Julijskih Alpah.

Letos bo 25. avgusta že drugo leto zapored v Sežani mednarodna balvanska tekma. Kvalifikacije bodo ob 9. uri zjutraj, ob 20. pa finale za najboljše v predtekmovanju. Po finalu bo koncert skupine Zmelkoow. Prijavnice in program so organizatorji poslali plezalnim klubom.

Za treking na Kilimanžaro in Mt. Kenijo v začetku leta 2002 so na voljo informacije na (031) 614-203 - Mojca.

Iz naših sten
Jaka Kunšič in Rok Zalokar (oba AO Radovljica) sta v severni stene Rjavine opravila odličen vzpon. V enajstih urah sta opravila verjetno šele prvo ponovitev smeri Levi steber. 750 m dolgo smer s težavami do VI, A3 sta prva preplezala Marjan Manfreda-Marjon in Stane Belak-Šrauf. V Travniku sta redko plezano Zarjo ponovila Boris Strmšek in Boris Lorenčič (VII-, A0, 400 m), Lorenčič in Iztok Ipavec pa sta v Ojstrici opravila drugo ponovitev smeri Sanje delfina (VII-/VI, 500 m); smer je menda lepa. V strme stene se je v velikem slogu vrnil tudi Zvonko Požgaj. Z Ipavcem sta v Triglavu preplezala Raz Sfinge (VI +, A0, 13 ur za celotno kombinacijo), do katerega sta prišla po Skalaški smeri in Zlatorogovih policah.

V Dolgem hrbtu sta mlajša brata Marenče preplezala dokaj redko ponavljani Steber jutranje zarje (VI, 300 m), Pavle Kozjek in Marjan Kovač pa smer Šimenc - Škarja v isti steni.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti