Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 02.07.2001

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

ponedeljek, 2. julij 2001, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 657

Jernej Bevk: Marko Prezelj na Aljaski

Marku Prezlju je v navezi z Američanom Stephenom Cochom ponovno uspelo v zanj značilnem slogu: hitro, prosto in seveda zelo zelo težavno. Prvenstvenemu vzponu v Mini Moonflowerju je sledila prva prosta ponovitev ultra klasičnega Moonflower Butresa in nato še veliki finale, prvenstvena smer v južni steni Denalija. Light Traveler sta poimenovala smer, ki je dolga 2000 metrov do Cassinovega raza, zanjo pa sta potrebovala 51 ur plezarije, ki jo je Marko opisal: še nikoli nisem plezal tako težko v tako težkem terenu.

Slovenci v Peruju
Tudi letos se je v Peru odpravili kar nekaj slovenskih mini odprav. Kozjek in Golob imata v načrtu novo smer v desnem, bolj skalnatem in popolnoma nedotaknjenem delu severne stene Južnega Huandoya. Prav tako imata načrte za prvenstveno smer Mrakova in Mejovšek. Skupaj z izredno močno skupino alpinistov s štajerskega konca, za katero sicer žal ne vemo natančnejših ciljev, našteti tudi za letos napovedujejo možnost bogate bere kvalitetnih vzponov. Ob poplavi bolj ali manj nepomembnih prvenstvenih smeri na najrazličnejše smučarske vrhove tako upravičeno upamo na preboj čez katero od težkih sten Andov.

Balvanski vzponi Erika Švaba
Eriku Švabu je v letošnjem letu uspelo opraviti nekaj odličnih balvanskih vzponov v domačem okolju tržaškega zaledja. Na Napoleoniki je uspel ponoviti tri težke probleme: najprej se je lotil starejšega balvanskega problema z imenom "X" (Fb 7a+), kjer gre za slabih 10 metrov visoko smer, v kateri so težave koncentrirane v prvih 6 metrih natančnega plezanja Fb 7a+. Kasneje je Švabu uspelo ponoviti še dva boulderja, prvi se imenuje "La Zatta" in je star dobro leto ocenjen pa s 7c. Le tri dni poskusov pa je porabil za ponovitev drugega najtežjega problema na Napoleonski cesti, to je "Acne Giovanile", Fb 7c. Švab je tudi obiskal znana boulder plezališca v avstrijski dolini Maltatal in italijanski Val di Mello, kjer je preplezal več problemov do Fb 7b, poleg tega pa uspel na pogled preplezati dve smeri z oceno 7c.

B.J.

Oznake: ALP, AN, pleBAL, PrV, VTG
eXTReMe Tracker