Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.06.2001

Jernej Bevk: Obvestila

V pripravi je nova izdaja Slovenskega alpinizma, ki bo pokrivala alpnisticno dejavnost v letih '98, '99 in 2000. Ponovno naprošamo vse slovenske alpiniste, da Urošu Samcu pošljejo čim natančnejše podatke o prvenstvenih smereh ter težjih ponovitvah opravljenih v času od 1. 1. 1998 do 31. 12. 2000. Podatke lahko pošiljete na naslov Bilečanska 5, Ljubljana ali na s.uros@email.si . Zaželjeno je, da so podatki čim bolj popolni, še posebej bi opozoril na pravilno ocenjevanje snežnih in lednih smeri; z ocenami posameznih raztežajev oziroma njihovih delov po uveljavljeni kanadski lestvici. Urednik ne more prevzeti odgovornosti za preocenjevanje smeri. Kdor pa ne pozna omenjene lestvice in je navkljub polovičarskemu odnosu do alpnizma uspel preplezati kakšno zimsko prvenstveno smer se lahko o vsem poduči v vodničku Zimski vzponi avtorja Grege Kresala.
KA pripravlja postavitev spletne strani Komisije za alpinizem in objavlja razpis za urednika spletne strani. Urednik naj bi skrbel za redno objavljanje informacij in novic dobljenih s strani PZS in KA ter odsekov. Prijave naj vsebujejo kratko predstavitev kandidata za urednika, opis njegovih dosedanjih izkušenj in znanj ter predstavitev zamisli oblike in izgleda strani največ na dveh A4 straneh. PZS lahko zagotovi uredniku dostop do strežnika, pa tudi osnovno postavitev strani. Kandidati naj pismeno vlogo s prijavo pošljejo na PZS, KA, Dvoržakova 9, 1000 Ljubljana, ga. Meta Vukič, najkasneje do 26. t.m.

J.B.

Ustanovili Mountain Wilderness Slovenije
Mountain Wilderness je mednarodna organizacija alpinistov z vseh koncev sveta, ki se zavzemajo za ohranitev naravne dediščine v gorah, predvsem pa zadnjih ostankov nedotaknjene gorske divjine. Pred nekaj dnevi je bila z ustanovnim zborom na Jezerskem ustanovljena tudi Mountain Wilderness Slovenije. Pobudnik ustanovitve je Viki Grošelj, društvo pa že šteje 29 članov. MW Slovenije se bo s svojim delovanjem zavzemala za ohranitev tiste malo gorske divjine, ki je še ostala pri nas. Z informiranjem javnosti bo društvo pri obiskovalcih gora poizkušalo vzbuditi zavest do ohranjanja gorske divjine. Eden glavnih ciljev je tudi delovanje v tujini. Slovenski alpinisti vsako leto "delujejo" na različnih koncih sveta, velikokrat v povsem nedotaknjenih predelih. MW se bo trudil, da slovenski alpinisti postanejo zgled za odgovorno ravnanje z naravno dediščino prav tako, kot so zgled s svojimi alpinističnimi dosežki. Mountain Wilderness Slovenije je tako že simbolično podprl slovensko odpravo Ogre 2001, ki je v petek odšla v Pakistan.

T.J.

Alpinistično deskanje
Letošnja pomlad je z obilico snega postregla z izjemnimi razmerami za alpinisticno smučanje in deskanje. Smučarji se kljub temu niso pretirano izkazali. Opravljenih je bilo sicer veliko spustov a v večini s težavami do spodnje pete stopnje (Kačji jezik, Jalovec, ipd.). Mnogo boljša je bilanca med deskarji, predvsem po zaslugi Grege Ažmana (AO Radovljica , Elan) in Sama Krmelja (AO Ljubljana Matica). Ažman je opravil lepo število novih spustov. V vzhodni steni Male Mojstrovke je s Klemnom Sladičem (AO Radovljica) deskal po novi Loški smeri (5, 200 m) in isti dan pa z Mitjo Zakotnikom še smer z istim imenom kot skalna smer v S steni Velike Mojstrovke; Strah pred letenjem (4/4+, 250 m). Sam je kot prvi deskal prev z vrha Uroševe grape v Nad šitom glavi (5, S6+, 250 m), nekaj dni zatem pa sta se z Sladičem odpeljala še z vrha Triglava proti Triglavski škrbini, od tam pa proti Planiki. Težave v Gorjanski smeri so: 6-/6, 450 m.
Samo Krmelj se z alpinističnim deskanjem ukvarja šele tri leta, kljub temu pa je letos nanizal kar nekaj težavnih spustov. V Storžiču se je spustil po Kramarjevi smeri (6-, spodnji skok z vrvjo). V Begunjščici je opravil z Direktno grapo (5, S6, 350 m) in Zeleniško diagonalo (5+, S6+, 350 m), v Prisanku pa z Matejem Kovačičem (AAO) Hudičev žleb (5-, 400 m). Na "drugi strani Julijcev" je v Velikem Špičju deskal po Skriti diagonali (5+, S6, 400 m), v Kanceljnih pa z vrha Kozjega žleba (5, 800 m).
Kačji jezik v Oltarju (5-) je doživel tudi žensko deskanje. Anja Bervar se je po njem spustila skupaj s "smučarkama" Tino Di Batista (Dumo) in Mojco Žerjav (vse AO Matica).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti