Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.04.2001

Tomaž Jakofčič: Ženski vikend v Ospu

Nedavno je v Ospu na Primorskem potekalo srečanje slovenskih plezalk; alpinistk, športnih plezalk, ljubiteljic plezanja.. Kot leto prej so se kot organizatorke izkazale Mariborčanka Tanja Rojs, Ljubljančanka Mateja Pate in Krčanka Sandra Voglar ter v soboto za uvod organizirale estetsko-hitrostno tekmo v plezanju; kot se za ženske 'spodobi' v kiklah. Številni opazovalci in navijači so lahko videli, da dajo slovenske plezalke veliko na svoj izgled, saj so se za čim boljši estetski vtis v steno podale celo z 20 metrskim krilom, visokomi petkami, podvezicami ... Srečanje se je zvečer nadaljevalo v Kulturnem domu v Gabrovici, kjer so najprej podelili nagrade vsem udeleženkam tekme, najboljša (najhitrejša+najbolj estetska) je bila v konkurenci pod 30 let Eva Tušar, nad 30 let pa Alenka Lukič. Nagrade so prispevali Lapis, Lisca, Dumo, Cvetličarna Kerin, Citty wall ter Posavski alpinistični klub, najem dvorane pa je omogočila Komisija za Alpinizem pri Planinski zvezi. Ob diapozitivih sta se zatem predstavili Monika Kambič, ter letošnja najuspešnejša Tina Di Batista. Sledil je družabni večer v Kampu Vovk. Naslednji dan je minil v znamenju ženskih navez v Osapskih stenah.

Primorska plezališča
Franci Jensterle in Sabina Sovinc (oba AO Kranj, Papi sport) sta v Mišji peči mimogrede opravila dva dobra vzpona. Frenk je dopolnil svojo zbirko z novejšo smerjo Tretje tisočletje (8a), ki jo je preplezal na pogled, Sabina pa je zmogla veliko »klasiko« plezališča, Albanski konjak (7c+/8a).
Žiga Bajt in Matic Friškovec (AO Kranj) sta v zadnjem času premaknila svoje meje za korak naprej. Žiga je v Babni preplezal Fantastic Voyage (8a+), Matic pa je »zmagal« v Samsari (8a) v Mišji. Nejc Kalan pridno stopa po stopinjah svojega strica Igorja. Še kar nekaj mu manjka, vseeno pa je preplezal Rock n’roll (7c/c+).

T.J.

Natalija Gros najboljša
Evropski mladinski pokal se je iz severa Rusije preselil v toplejše kraje in sicer v Trst. Tu je bila druga letošnja tekma in tudi ta se je končala z odličnimi uvrstitvami naših plezalcev.
Najbolje je plezala Natalija Gros, ki je s tekmicami v kategoriji kadetinj opravila lahkotno in po zlatu v Rusiji potrdila odlično formo. Pri starejših dečkih je Miha Škof po tretjem mestu s prve tekme stopil še stopnico višje in si priplezal srebro, s svojim prvim nastopom v finalu pa se je izkazal Jure Bornšek. Pri mladinkah si je bron zaslužila Lučka Franko, s četrim mestom pa ji je sledila Nastja Guzzi. Pri mladincih je Tomaž Valjavec s petim mestom najavil povratek stare forme po težavah s poškodbo. Ana Kosmač in Mina Markovič sta svojo prvo sezono v evropskem pokalu pričele odlično z vrhom kvalifikacijske smeri, v finalu pa sta v kategoriji starejših deklic zasedle šesto oz. sedmo mesto.
Po tekmi v Trstu so naši mladinci že začeli z napornimi pripravami na Svetovno mladinsko prvenstvo, ki bo 20. do 24. junija v Imstu. Glede na sedanjo pripravljenost si lahko tam spet obetamo odlično predstavo.

Obvestila
Zaradi velikega števila prijavljenih kandidatov, bo izpit za alpiniste razdeljen na dva termina. Prvi bo 11. do 13. maj, drugi pa od 18. do 20. maja. Izpiti bodo na Vršiču, poimenski seznam pa je PZVI pri PZS poslala vsem alpinističnim kolektivom.
Marjan Kregar je na Vršiču našel cepin. Lastnik naj pokliče (031) 326-896.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti