Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci veterani

PD Ilirska Bistrica - Vojko Čeligoj: ... na prednovoletnem srečanju

Obilno desetletje se starejši planinski prijateji iz Ilirske Bistrice zbirajo na prednovoletnih srečanjih, obujajo planinske spomine, ko so z mladostnim zagonom oblikovali številne planinske pobude, na planinskih izletih obšli skoraj vse vrhove nekdanje skupne države in bogatili planinsko tradicijo vezano na Snežnik – njihov simbol.

Tudi tokrat je bilo tako. Njih dve desetini so se zbrali v soboto 29. novembra v gostišču na Zemonski vagi in preživeli prijeten sobotni večer. Spomnili so se svojih planinskih prijateljev, ki so preminili v zadnjem letu, posebej še uspehov svojih mlajših planinskih prijateljev. Naj omenimo le dva.
Magistro arhitekture Jeronimo Kastelic, ki je nedavno uspešno zaključila velik projekt izdelave in potopitve več kot tri tone betonski kip istrske Madone v morje pred Piranom, ob velikem zanimanju javnosti. Zaključnega dogajanja se je udeležil tudi koprski škof Jurij, piranski župan Peter Bosman in mnogi ugledni gostje.
Botanika dr. Boštjana Surine in njegove soproge dr. Željke, ki sta pred mesecem dni v Kostelu v Brodu na Kolpi postavila eminentno stalno razstavo planinskega cvetja značilnega za Gorski Kotar na Hrvaškem. Prav omenjena razstava, naj bi predstavljala prvi mozaični kamen turistično-planinske ponudbe na tem prostoru. Obema so prisotni namenili iskrene čestitke.

Seveda niso mogli tudi ne ob pomembnih obletnicah, ki jih letos slavi domače planinstvo: 140 let snežniške koče na Novih krajšinah – prve planinske koče, ki jo je zgradilo katero planinsko društvo na slovenskih tleh, sto letnico Črnodolske Vilharjeva koče, danes taborniške. Sto let je letos poteklo tudi od nesrečne smrti domačega jamarja, alpinista, smučarja in fotografa Bogumila Brinška, ki je bil ena prvih žrtev prve svetovne vojne, padel je na samem začetku prve svetovne vojne na južnem bojišču blizu Mostarja. Njegov grob ni znan.

Pol stoletja slavi tudi razglasitev Botaničnega rezervata na Snežniku. Žal občini Cerknica in Ilirska Bistrica še nista izpolnili obveznosti, ki jim jih nalaga Odredba o razglasitvi vršnega dela Snežnika za naravno znamenitost. Škoda.

Planinska koča na Kozletu (799 m) nad dolino reke Reke, lep planinski uspeh skupine podgorskih planincev, slavi letos 20 letnico. Ves ta čas kočo oskrbujejo in jo izboljšujejo člani podgorske planinske skupine. Čestitke tudi njim.
Sredi leta je po zaslugi oskrbnika Planinske koče Draga Karolina na Snežniku, zakoncev Škoberne, dobil Snežnik tudi svojo prvo osebno znamko.

Osrednji del planinskega druženja pa je bil posvečen potopisnemu predavanju Tjaše Kalčič in Tomaža Kastelica o obisku Grčije in njunem vzponu na Mytikas (2918 m) najvišji vrh v pogorju Olympusa in na 2459 metrov visoki Liakolir v gorovju Parnassusa. Jako zanimivo tudi za prisotne planince, ki so ta vrhova že obiskali.

Večer so zaključili z družabnim klepetom, si voščili vse dobro za prihajajoče novo leto in se zahvalili planinki Jožici Knafelc za organizacijo tega in predhodnih srečanj!

Vojko Čeligoj 
Fotografiji: Marica Gaberšnik in Tomaž Kastelic

  ...12.2014

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti