Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupščina OeTK

Franc Ekar: Odzval sem se osebnemu povabilu in po pooblastilu predsednika prenesel pozdrave tudi v imenu PZS - Dunaj, 22. in 23. novembra 2014

Redna letna generalna skupščina je bila v tradicionalni izvedbi, tako da so se v soboto zbrali in delovno razpravljali predstavniki podružnic, sekcij OeTK iz Avstrije in Češke. Nato pa je bilo planinsko srečanje z delegati skupščine in gosti.

Na redni skupščini so poleg uvodnih formalnosti opravili dopolnilne volitve v UO in tretjega predsednika. (V UO pa je bil ponovno izvoljen tudi Fritz Klaura iz Železne Kaple, ki odlično sodeluje z slovenskimi planinci in gorskimi reševalci.)
Pri finančnem in revizijskem poročilu so razpravljavci posredovali mnenja in vprašanja o racionalizacijah in zmanjševanju administrativno upravljalnih stroških (letni promet se giblje okoli treh milijov evrov). Število članstva (ok. 26 000) je stabilno, lani z malenkostnim porastom. (OeTK je druga največja - za OeAV - avstrijska planinska organizacija.)
Članarino za leto 2016 so nekoliko povečali, tako da bo zdaj za člane "A" 51 EUR, "B" (študenti) in "E" (upokojenci ter njihovi partnerji) 33 EUR, "E" (zaposlena mladina do 25 let) 22 EUR, "C" (mladi od 11 do 18 let) 7,5 EUR, "C" (otroci do 10 let) 15 EUR; "A" + "B" (družina: otroci in mladi do 18 let brezplačno ter študentje do 25 let) 84 EUR; "D" (samohranilci z enim ali več otroci) 33 EUR + 7,5 EUR za vsakega otroka ter "C1" (člani gostje) 12 EUR.

Aktualen je bil referat o odstranjevanju posledic žledoloma, kar je povsem blokiralo planinske poti v gozdovih varovanju okolja in o sanaciji planinskih poti. Pri tem so poudarjali odlično sodelovanje z lastniki, gozdarji in lovci, da so strokovno in varno odstranjevali podrti les in ponovno vzpostavili poti v varno rabo. (Ob tem so omenjali na podobno problematiko v Sloveniji in na Češkem.) Opozarjali so zlasti, da če ne bodo poti ponovno vzpostavljene v uporabno stanje, se lahko množično pojavljajo t.i. bližnjice, kar bo povzročilo nove spore z lastniki zemljišč in nove obremenitve okolja. So pa tudi poudarili, da če lastnik naredi novo pot, vlako ali gozdno cesto, postane ta avtomatično tudi za javno rabo brez kakršnega koli omejevanja. Z nameščanjem vseh mogočih usmerjevalnih in reklamnih tabel, napisov ob planinsko pohodniških poteh pa vlada pravi "terorizem".

V programu mladih so kot osnovo postavljali sodelovanje, da se mladi kar najbolje nauči varnega gibanja v gorah in da zna obvladovati gorske "rizičnosti", ki lahko nastopijo nenadno. Izjemno pozornost namenjajo druženja s kulturno športnimi programi.

Podrobno so predstavili tudi izgradnjo novega planinskega objekta na območju Leobna - planinsko "razkošno" vendar estetsko, funkcionalno in varčni ter ekološki optimalen objekt "koča Mugl". Služil bo prvenstveno usposabljanja, izobraževanju in strokovno usmerjevana dobro pripravljena planinska druženja.

Pozdrav iz Slovenije v osebnem imenu in PZS sem poleg čestitk za dobro delo in odlično planinsko poslanstvo dopolnil z ugotovitvijo, da je iz leta v leto več srečevanj slovenskih in avstrijskih planincev na mejnem območju, ki nas vse bolj zbližujejo. Čestital sem jim za svetovnega prvaka 2014 v športnem plezanju, omenil pa tudi uspeh slovenskih alpinistov v indijski Himalaji. Tudi na katastrofalni januarskega požleda v slovenskih gozdovih sem opozoril, pa letošnje slabo vreme, ki je povzročilo velik izpad prihodka v planinskih postojankah ...

Franc Ekar

...12.2014 



 


Predstavili so nove odeje z logotipom OeTK, kakršne bodo
postopoma v vseh njihovih postojankah 

 


Spominska: z leve Ekar, predsednik OeTK Zehetmayet, predsednik OeAK Bauer, gen. sekretar OeTK Resch in predstavnik OeAV

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "Skupščina OeTK"

Darko Podkoritnik,

"Članarino za leto 2016 so nekoliko povečali, tako da bo zdaj .."

Sploh ni variante, da mi kdaj ujamemo Avstrijce!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti