Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.10.2000

Tomaž Jakofčič: Dolge smeri v granitu

Janez Kešnar (AO Mengeš)in Miha Peternel (AAO) sta pred kratkim plezala v Švici. Obiskala sta stene Saalbitschjena, ki slovijo po odličnem granitu in lepih smereh. Najprej sta preplezala težki Zahodni greben (VII-, A0, 30 raztežajev), naslednji dan pa še Hammerbuch v 2.stolpu (VII, 400 m). Obe smeri potekata v prvovrstni skali in sta opremljeni s svedrovci. Počivat sta odšla v Paklenico, kjer pa tudi ni šlo brez plezanja. Ponovila sta Bukovo (VI+), Šubaro (VIII-) in Funkcijo (VIII-). Kešnar je vse smeri preplezal prosto.

T.J.

Srečanje veteranov
Tudi letos so se, že devetnajstič po vrsti, zbrali alpinisti veterani. Tokrat v Aljaževem domu v Vratih. Med protokolarnim delom srečanja je Vojko Bučer podelil knjige trem jubilantom; Andreju Aplencu in Petru Ferjanu za 70 let in Marjanu Keršiču Belaču za spoštljivih 80 let. Izbran je bil novi predsednik organizacijskega odbora Anton Sazonov - Tonač, ki je s tem nasledil dr. Dara Dolarja. Neformalni del srečanja je minil v sproščenem pogovoru in ogledu diapozitivov Staneta Klemenca.

T.J.

Obvestila
V tem tednu se bosta domov vrnili dve alpinistični odpravi, obe predčasno. Odprava Simobil Ski Everest je veliki cilj dosegla že pred začrtanim rokom, odprava Janak Himal pa se vrača zaradi tragične nesreče Andreja Markoviča. Večina odprave Janak se bo vrnila na brniško letališče 25.10. ob 14.45, prvi »zemljan« z neprekinjenim smukom z Everesta in ekipa, pa 29.10. ob 10.40.
V Squashlandu so naredili novo steno, ki je sedaj odprta cel dan. Organizirajo 15-urne izobraževalne tečaje o treningu športnih plezalcev in redno vadbo, za otroke od 10 do 12 let. Informacije na (01) 541-91-34 od 8.-16. ure.

T.J.

Varianta v Shivlingu
Brata Huber sta se po lanskoletnem neuspehu v enem najbolj »vročih« himalajskih problemov; južnem stebru Ogre (7285 m), letos odločila za indijsko Himalajo. Njun cilj je bil Shivling (6543 m), ena najbolj atraktivnih gora na svetu.
Po prihodu v bazo je Alexander zbolel, zato je Thomas moral poiskati novega soplezalca. Našel je Švicarja Ivana Wolfa s katerim sta potem v treh dneh priplezala na vrh. Plezala sta po severnem razu, kjer v spodnjem delu poteka Japonska smer, zgoraj pa je raz bolj ali manj naravnost preplezala odlična naveza Hans Kamerlander-Christoph Heinz. Huber in Wolf sta tako kljub želji po prvenstveni smeri preplezala le krajšo varianto Shiva’s line katere težave so dosegle 7, A4. V Shivlingu so seveda ugledno sled pustili tudi Slovenci. Leta 1987 so Dani Tič, Aco Pepevnik in Damjan Vidmar v šestih dneh na alpski način preplezali težko novo smer v severovzhodni steni.

T.J.

Plezalni tabor v Ratikonu
AO Kamnik je tudi letos organiziral plezalni tabor v enem od popularnih plezalnih področij Evrope. Tokrat so se odločili za švicarski Ratikon, področje z odličnimi strmimi apnenčastimi stenami. Lepo so poskrbeli za manj izkušene mlajše člane, preplezali pa so tudi lepo število težjih smeri. Yume heist trome (VIII-, A0, 600 m, 6 h) v Drusenfluh so preplezali Marko Prezelj, Klemen Mali in Aljoša Markač. V isti steni je Marko Prezelj s soplezalcem na pogled ponovil tudi Konflikt (VIII+, 360 m, 5h). V Kirchelspitze je Prezelj z Vrabec Blažem ponovil Pardutzerweg (VIII-, 350 m, 3 h, NP), isti dan pa še Galadriel (VIII-/VII+, 300 m, 3.30 h) skupaj s Klemnom Malijem.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti