Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.09.2000

Tomaž Jakofčič: Novo iz Rušice

Nejc Bevk in Domen Komac (oba AO Matica) sta v Rušici preplezala novo smer, Za prjatlce. Poteka med Kuštrasto in Mimo strehe ter ima razen nekaj metrov vseskozi zelo dobro skalo. Smer je dobro opremljena s svedrovci in klini, avtorja priporočata zatiče in metulje, za manj vplezane tudi kakšen klin. Ocene po raztežajih: VI-, VII-, VII-, VI+, VIII+, VII-. Stojišča in spusti za dvojno (60 m) vrv so opremljeni.
Urban Ažman in Rok Zalokar (oba AO Radovljica, On Line), sta opravila tretjo ponovitev in drugi prosti vzpon v smeri Čingulmaki (VIII+/IX-, 250 m, RP).

T.J.

Po Dolomitih
Marko Prezelj je pred kratkim precej »deloval« v sosednjih Dolomitih. Z Moniko Kambič (AO Mengeš) je v Civetti na pogled preplezal smer Philip Flam (VII/VI, 1000 m). V Torre di Valgrande je z Matjažem Plemenitim (AO Kamnik) preplezal Carlessovo smer (VII+/VI, 400 m) v kateri sta bila tudi Klemen Mali in Matej Vrabec (oba AO Kamnik). V Spominski Buhlovi smeri v Rotwandu sta Prezelj in Matjaž Wiegele plezala prosto do VIII-, čez sveži odlom pa sta si pomagala s tehniko. Le ta ni bila potrebna v smeri Ottovolante (7a+, obvezno 6b, 400 m) v Torre Brunico, kjer se jima je pridružil tudi Klemen Mali. Filip Bence je sam plezal v Treh Cinah in tam ponovil Dibonov (IV-V, 500 m) in Demuthov raz (V-VI, 500 m).

T.J.

Severne stene
Uroš Strniša in Samo Krmel (oba AO Matica) sta opravila z vsemi tremi Skalaškimi smermi; v Špiku (V+, 900 m), Škrlatici (V-, 500 m) in Triglavu (V+/IV, 1000 m). Smeri, katere so bile nekdaj zelo popularne in so pomenile stik s pravim alpinizmom sedaj redkeje dočakajo kakšno navezo. Posebej Skalalaška v Škrlatici, ki ima slabšo skalo, verjetno pred tem že dolgo ni bila ponovljena.
Krmel in Zoran Radetič (AO Matica) sta v Mangartu ponovila Meč (VI+, 800 m). V Mangartu je kot ponavadi veliko plezal Filip Bence (AO Tržič). S Petrom Podgornikom in Erikom Švabom so smer, ki preči celo steno posvetili pokojnemu Janezu Jegliču Johanu, še dve prvenstveni smeri pa je preplezal sam. Prvo, Filipovo (V-VI), je vrinil med Raz spominov in Piussi-Soravito, druga, Porednica (VI+/V, 800 m), pa je speljana spodaj desno in zgoraj levo od Gilbertija. V Triglavu je Bence sam preplezal Diretisimo (Sodčki, Skalaška, Fajdiga-Pintar, Čopov steber, vrh Triglava), prečil pa je tudi celoten greben od Radovne do vrha Rjavine (do V).

T.J.

Obvestilo
AO Domžale obvešča, da bo umetna stena na Osnovni šoli Rodica, od 2.10.2000 odprta za tuje obiskovalce in sicer: ob ponedeljkih in petkih med 18. in 22. uro in četrtkih med 19. in 22. uro.

T.J.

Janak na poti, Anapurna III odhaja
Tudi osrednja odprava PZS v Janak Himal je krenila iz Katmanduja. Vse formalnosti z dovoljenji so uspešno rešili in se hitro podali na pot proti baznemu taboru. Po dveh dneh naporne vožnje z avtobusi in tovornjaki so v petek začeli z dobrih deset dni trajajočim pohodom proti vzhodnemu Nepalu pod pogorje Kančendzenge. Pristopni pohod v bazni tabor na Pangpemi spada med najdaljše in najtežje v nepalski Himalaji saj vodi pot preko visokih prelazov, katerim sledijo dolge in vroče doline. Začetne probleme s satelitskim telefonom in prenosnim računalnikom so uspešno rešili, vsi člani odprave so tudi zdravi in se dobro počutijo.
V sredo 20. t. m. odhaja iz Slovenije še zadnja letošnja slovenska himalajska odprava, na Anapurno III (7555 m). Desetčlanska odprava pod vodstvom Sama Žnidaršiča in Borisa Strmška bo poskušala preplezati prvenstveno smer po južnem rebru. Potek odprave lahko spremljamo na spletni strani http://izumw2.izum.si/anapurna3/online.htm.

T.J.

Jensterle v formi
Franci Jensterle (AO Kranj, Citywall, Papi sport) je spet opravil nekaj hitrih ponovitev v naših plezališčih. V drugem poskusu je v Vipavski Beli preplezal Čaj ob petih (8a+), v Kotečniku pa v tretjem Butnskalo (8b/b+) ter Smrtonosni slepič in Medvedek Pu (8a+/b). Smer Sibiricher winter, ki jo je Jensterle na pogled preplezal v Warmbadu pa je ocenjena z 8a in ne 8a+ kakor je bilo objavljeno.

T.J.

 

Do prvega višinskega tabora

Dva dneva za aklimatizacijo - Šest naših alpinistov se je v petek in soboto v baznem taboru pod Everestom navajalo na višino.

Bazni tabor pod Everestom - Smučarsko alpinistična odprava na Everest je 14. t. m. po sedemdnevnem dostopu po dolini Kumbu in vmesnimi aklimatizacijskimi turami prispela do vznožja južne stene najvišje gore sveta. Na ledeniku Kumbu so si uredili šotorišče, popoldne pa je začelo močno snežiti, tako da je do večera zapadlo več kot pet centimetrov snega. Po podatkih korejskih odprav, ki so pod goro že dobra dva tedna, je Ledeni slap, prva prepreka pri vzponu na Everest, opremljen v celoti in tudi tabor ena so Korejci že postavili. Zato je šest naših alpinistov, Matej Flis, Grega lačen, Franc Oderlap, Tadej in Urban Golob ter Davo Karničar petek in soboto izkoristilo za aklimatizacijo na višino (zaenkrat po zaslugi počasnega dostopa nihče nima težav z višinsko boleznijo), včeraj je bila posvetitev baze in odprave, danes pa se bodo Slovenci, če bo vreme dopuščalo, že povzpeli do prvega višinskega tabora.

Maja Roš

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti