Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 28.08.2000

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

ponedeljek, 28. avgust 2000, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 952

Tomaž Jakofčič: Tudi poleti v ledu

Nekateri tudi poleti ne morejo brez plezanja lednih smeri. Ob koncu julija so bile razmere v lednih stenah po Alpah, po sneženju in temperaturnem nihanju, kar dobre. Vasja Košuta (AO Nova Gorica) in Matija Klanjsček (Soški AO) ter Štefan Mlinarič in Tomaž Tišler (oba AO Železničar) so se tako odpravili v severno steno Ortlerja (3905 m) in tam v šestih urah ponovili klasično Ertlovo smer. Smer ima povprečno naklonino 55 do 60 stopinj, najtežja mesta pa dosegajo 80 stopinj. Razmere so bile dobre, sestop ob poslabšanju vremena pa zahteven.
Urban Ažman (AO Radovljica, On Line) in Andrej Markovič sta v Aiguille Verte preplezala smer North east side (IV/4, 1000 m), sestopila pa sta po ozebniku Whymper.

Tri Cine
V Treh Cinah je dober vzpon opravil Erik Švab (SPD Trst). V navezi s Stefanom Staffetto je na pogled (in vse v vodstvu) preplezal smer Gelbe Mauer v Mali Cini. V 300 m dolgi, s svedrovci opremljeni smeri, se težave gibljejo med 6c in 7b. V Piccolisimi sta preplezala na pogled tudi znano Cassinovo smer (VII-, 200 m).
Tina Di Batista in Mojca Žerjav ter Matej Kovačič (AAO) in Matjaž Jeran (AO Matica, Citywall) so v Veliki Cini preplezali smer Comici-Dimai (VII/VII-,VI 550 m), Di Batista in Jeran sta plezala prosto na pogled. Naslednji dan so se preselili v Tofano DI Rozes, kjer so ponovili smer Constantini-Apollonio (VII+/VII, VI, 500 m). Smer je zmogel prosto na pogled le Jeran, ki se je kot dober športni plezalec začel sedaj spogledovati tudi z alpinizmom.

V Dolomitih
Domen Komac in Jernej Bevk (oba AO Matica), sta v Cimi Scotoni prosto ponovila znano dolomitsko klasiko, Lacedellijevo smer (VIII-/VI, 500 m). Tina Di Batista (AO Matica, Dumo) in Tomaž Jakofčič (AAO, Dumo) sta v Torre Trieste ponovila Carleso-Sandri (VII-, A0/VI, 900 m), v Torre Brunico pa Smer Ottovalente (7a+, obvezno 6b, 400 m). Zadnjo smer sta isti dan ponovila tudi Ines in Janez Skok. Jakofčič in Domen Komac sta v Tofani Di Rozes na pogled ponovila smer Campagni di merenda (7b, obvezno 7a+, 350 m), naslednji dan pa v Lastoni di Formin, nad prelazom Giau, bogato opremljeno Super Tegolina (7a, obvezno 6b+, 300 m, oba NP).
Razen Carlessa so vse naštete smeri opisane v novem vodniku za stene okoli Cortine. Objektivnost ocenjevanja in razdalja med svedrovci ali klini pa precej varira glede na avtorje smeri.

V naših stenah
V zadnjih letih so naše stene tudi poleti deležne zelo majhnega obiska. Poleg »globjih« razlogov je letos za to krivo tudi nestanovitno vreme. Nekaj vzponov je bilo kljub temu opravljenih. Matic Jošt in Boris Lorenčič sta v Šitah ponovila Steber (VI+, A0, 550 m), Mirko Kranjc (AO Kranj), Marko Prezelj in Matjaž Wiegele (oba AO Kamnik) pa so v S steni Mangarta ponovili Severni steber (VI, 800 m). Prezelj in Wiegele sta v južni steni Skute ponovila tudi smer Joška je njen svet (6b obv., 220 m). Smer poteka v stolpu levo od smeri Levi krajec. Pravita, da je smer opremljena s svedrovci po »alpsko«, skala je odlična, en raztežaj pa še čaka na prosto ponovitev.
Tina Di Batista in Tomaž Jakofčič sta v Koglu prosto na pogled ponovila Amonit (VIII/ VII+, 210 m).

Odlični športni vzponi
Franci Jensterle in Sabina Sovinc (oba AO Kranj, Citywall, Papi sport) sta tudi letošnje poletje dodobra izkoristila za plezanje v plezališčih Španije, Francije in Avstrije. Jensterle je v Španiji hitro (do tri poiskuse) opravil z dvema smerema z oceno 8b, na pogled pa je preplezal dve smeri z oceno 8a+ in šest smeri z oceno 8a. Sovinčeva je v Rodellarju ponovila smer Taragaloba (7c+/8a, RP), drugje pa še veliko smeri z ocenami med 7b in 7c. V Warmbadu (Avstrija) je Jensterle na pogled ponovil smer Sibiricher Winter (8a+), Sovinčeva pa v drugem poiskusu Norton Comander (7c).
Pri tem nista zanemarjala niti domačih plezališč in Jensterle je v Kotečniku ponovil Masaker (8b, 5.P), Medvedek Pu (8a+/b, 2.P), Smrtonosni slepič, Specialist za življenje in CSN (vse 8a+).

Oznake: ALP, AN, PLE
eXTReMe Tracker