Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.08.2000

Tomaž Jakofčič: Tabor pod Mangartom

Tradicionalni tabor pod severno steno Mangarta v spomin Pavla Podgornika in Tamare Likar bo letos 19. in 20. avgusta. Tabor bo vodil Peter Podgornik, ki bo na voljo tudi za vse informacije o smereh.

T.J.

V Kirgizijo
Pred dnevi je v Kirgizijo odpotovala dvanajstčlanska alpinistična odprava. Vodja odprave je dr. Iztok Tomazin, člani pa Benjamin Blažič, Meta Boncelj, Stojan Burnik, Dejan Jekovec, Janko Meglič, Matej Mejovšek, Irena Mrak, Robert Poličnik, Andrej Terčelj, ter zakonca Zorič. V gorovju Tien Šan bodo poiskusili opraviti pristopa na Han Tengri (6995m oz. 7010 m) in Pik Pobedy (7495 m), opraviti z vrha spust s smučmi in po možnosti preplezati tudi kakšno novo smer. Odprava se vrne 29. avgusta.

T.J.

V Paklenici
Tudi v poletnih meseih je postala Paklenica priljubljeno plezalno področje. Proti severu obrnjena stena Aniča kuka je dobršen del dneva v senci in zato primerna za plezanje. Tu je Matjaž Jeran (AO Matica, Citywall) v navezi z Matevžem Kunšičem na pogled ponovil Vilo Velebita (7b+, 300 m) in kombinacijo Rajne in Waterworlda (7b+). Oba sta na pogled ponovila tudi Šubaro direkt (6c). Jeran je že pred časom ponovil Infinito (7a+), z Mihom Kajzeljem Sedmi kontinent (7b+, 2. poskus), v Ospu pa je na pogled ponovil Tržaško zajedo.
Tudi Igor Kalan (AO Kranj) postaja z leti vse boljši. Bogate izkušnje, trening... in dobri vzponi so tu. V Vipavski Beli je najprej ponovil smer Cerko (8b) nato pa se je z Žigo Bajtom (AO Kranj), ki je v Beli ponovil Otroka oslade 8a/a+ in V Bohinjski Beli Žensko za nagrado (8a), odpravil v Paklenico. V Aniča Kuku sta preplezala kombinacijo dveh novejsih smeri; prve tri rastežaje po novi smeri Alda Michelina, naprej pa po smeri Vila Velebita. Za dve najtežja rastežaja v Aldovi smeri predlaga ocene 7b+/c in 7b, v nadaljevanju kombinacije pa predlaga za raztežaj iz votline oceno 7a+. Vse rastežaje, razen enega lazjega, je Igor plezal kot prvi v navezi.
Posavski alpinistični klub je skupno turo v okviru alpinistične šole prav tako izpeljal v Paklenici. Ker so šolo obiskovali v glavnem športni plezalci z željo po alpinizmu, so v Paklenici plezali (za tečajnike) razmeroma težke smeri. Prosto so preplezali Albatrosa (6c), Klin (6c+), Velebitaško (6a+), Ljubljansko (6a) in Kačo (6a), z majhno pomočjo tehnike pa Rajno in Šubaro.

T.J.

Val di Mello
Rok Zalokar(AO Radovljica) in Urban Ažman (AO Radovljica, On-line) sta obiskala Val di Mello in tam ponovila znano smer Il paradiso puo atendere (VII, A3) v vzhodni steni Mt. Qualida. Dolgo smer (950 m), ki je razen stojišč neoporemljena, sta plezala v dveh dneh, sestopila pa sta po smeri Magic Line, kjer so urejeni spusti ob vrvi. Pred leti je ta znana tehnična smer doživela tudi prosto ponovitev. Sloviti Igor Koller in druščina so Il paradiso ocenili s 7b+. Pred tem sta bila Zalokar in Ažman tudi v Paklenici, kjer sta v Aniča Kuku ponovila Black magic woman (6c, A0) in Tango verttikal (VII, A3).
Jernej Bevk in Domen Komac (oba AO Matica) sta ponovila eno od lepših smeri v Mellu, kombinacijo Kundaluna, ki je ocenjena VII/VI, dolga pa 740 m.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti