Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.06.2000

Jernej Bevk: Prvomajsko plezanje v Franciji

Žiga Bajt, Dejan Mišković, Jure Bobnar ter Luka Zazvonil (Vrh, Samsara, Papi Sport) so za prvomajske praznike obiskali plezališči Orpierre ter Ceuse. V plezališču Orpierre so plezali dva dni ter preplezali kar nekaj smeri. Žiga je na flash preplezal smer 7 mai 1995 desillusion, 7b. Dejan je na pogled preplezal smer smer Ohm 7b. Jure je uspel preplezati na pogled v smeri L'ange gardien 7b+. Opravil je tudi zelo dober vzpon na flash in sicer v smeri Pourquoi t'est molheureux? 7c.
Še boljši so vzponi Lukata, ki je uspel na pogled preplezati kar pet smeri z oceno 7c in 7c+. Naslednje nekaj dni so fantje plezali v plezališču Ceuse, ki se nahaja na nadmorski višini 1800 m, zaradi česar so imeli probleme z vremenom, pokazali pa so za proste plezalce neverjetno voljo in kljub eno urnem dostopu opravili še nekaj dobrih vzponov.
Pred obiskom Francije je Luka v plezališču Mišja peč preplezal 32 m dolgi smeri Sreča vrtnice 8b ter smer Pikova dama 8b. Več o njihovem plezalnem izletu si lahko preberete na www.slo-climbing.com.

Zazvonil preplezal 8a+ na flash
Luka Zazvonil (Vrh, Samsara, Papi Sport) je prvi teden v maju v plezališču Bitnje ponovil novo smer Che Guevara (7c+, 25 m), ki jo je opremil ter prvi preplezal Miha Kajzelj. Sledil je obisk plezališča Kotečnik kjer je konec maja opravil četrti vzpon v smeri Umazana igra 8b+, en teden za to smerjo je prav tako opravil četrti vzpon v Nostalgiji dolgih senc 8b+. Isti dan je na flash preplezal še sosednjo smer CSN 8a+. Dva dni zatem je uspel še v smeri Smrtonosni slepič in Medvedek Pu 8b. Zazvonil je v letošnjem letu tako uspel preplezati že deset smeri ocenjenih z 8b ali več.
Njegov mlajši brat Blaž je v Preddvoru preplezal svojo prvo smer ocenjeno z 8a, Paradise Lost. Sestra Lara pa je v Bitnjah preplezala smer Zverina 7a+ in v Mišji Peči prvi del smeri Sreča vrtnice 7a+.

J.B.

Palačinka
Uroš Grilc (AO Ljubljana Matica, Geograd) je 17. junija na Verdu uspel preplezati kultno, zelo zahtevno smer Palačinka, za katero se je ustalila ocena 8b+. 16 metrov dolgo smer, ki vključuje nekaj več kot dvajset tehnično izredno zahtevnih gibov in zahteva veliko moč prstov, je leta 1992 prvi preplezal Aljoša Grom, za njim pa še pet plezalcev, Golob, Guček, Jenstrle, Zazvonil, Perko. Pred kratkim pa je na Verdu preplezal še Via Malo in tako preplezal vse smeri v tem plezališču.

J.B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Značke:
PLE AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti