Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.06.2000

Jernej Bevk: Vzponi v Yosemitih

Tomaž Jakofčič (Akademski AO, Dumo) in Tina di Batista (AO Ljubljana matica, Dumo) sta že dva tedna v Yosemitih. Najprej sta se privajala na posebnosti plezanja v granitu, v dveh dneh sta preplezala The Prow (V 5.10 A2,12 R) v Washington Columnu. Nato pa sta se lotila Shielda in ga po uvodnih težavah preplezala v šestih dneh, od česar sta en dan čakala na izboljšanje vremena pod veliko streho. The Shield ima oceno VI 5.9 A3+, v devetindvajsetih raztežajih pa se prepleza 1000 metrov granitne navpičnice. Prva tretjina poteka po Salatheju, tu se pleza v glavnem prosto do 5.11b, od tam naprej pa je v glavnem tehnika. Smer je bila proti njunim pričakovanjem precej očiščena, kar naj bi bila posledica zime, zaradi česar je bilo potrebno uporabiti veliko število novih bakrenih glavic. Po tem vzponu bosta nadaljevala plezalno pot v Coloradu.

J.B.

V naših stenah
Urban Ažman (On Line) in Jaka Kunšič (oba AO Radovljica) sta 4. junija ponovila Tržiško smer v Trapezu, ki sta jo leta 1993 kot prva preplezala Primožič in Rožič. Tri tehnične raztežaje sta preplezala prosto, in jih ocenila VII, VII- in VI+, tako ima zdaj smer oceno VII- A2 450 m in še čaka na prvo prosto ponovitev. Prosto preplezane raztežaje sta preplezala na pogled in s sprotnim nameščanjem varovanja, gre pa verjetno za prvo ponovitev te smeri.
Urban je v dneh prej preplezal z bratom Gregatom (AO Radovljica) smer Z ognjem in mečem v Rušici (v smeri nista uspela prosto), z Uršo Rebec pa Ali Babo (VII+/VIII-) in Za prijatelje (VII-).
Nejc Breščak (AAO) in Andrej Markovič (Vrh) sta preplezala Amonit v Koglu (VIII/VII+). Markovič na pogled.
Blaž Grmek in Andej Markovič sta preplezala Spominsko Miša Nerata v Štajerski Rinki (VI, A3/V, A2, 500 m).

J.B.

Izpod Spantika
Po zaključeni uspešni aklimatizaciji sta se dve navezi, ruska Klenov-Davy in slovensko-madžarska Prezelj-Oszvath skupaj z obema Francozoma (Manu Guy in Manu Pellissier), sta načeli dve ločeni prvenstveni smeri v SZ ostenju Spantika. Zadnje novice so nekoliko nejasne, obe navezi naj bi bili v steni, Ruska naj bi že startala proti vrhu, slovensko-madžarsko-francoska pa naj bi poskusila naslednja?
Erik Švab se je že vrnil v Trst iz Pakistana. Žal je bil prisiljen zaradi težav pri prilagajanju na visoko nadmorsko višino začasno zapustiti svoje kolege in bazni tabor v času aklimatizacijskih tur. Nato je zaradi slabega vremena in osebne varnosti odločil, da se ne bo več vrnil v bazo.
SZ stena Spantika (7028 m) je ena strmejših sten sedem tisočakov v Pakistanu. Za več kot 2000 metrsko steno je značilna izredno nerazčlenjena skala, težavni prehodi v ledu in kombiniranem terenu, torej težavno plezanje na veliki nadmorski višini. Prvo smer v tej steni sta preplezala Angleža Victor Saunders in Mick Fowler v čistem alpskem slogu. Cilj odprave je monoliten centralni steber.

J.B.

Himalaja
Valerij Bobanov naj bi poskušal v novi smeri v Kantegi (6678 m), v do sedaj ne preplezani severni steni. V strm ledeni steni je plezal sam, vendar si je vsaj v spodnjem delu pomagal z dolgotrajnim napenjam vrvi, za 400 metrov je porabil deset dni. Smer je zaključil na grebenu saj zaradi poslabšanja vremena ni utegnil priti tudi na vrh.

J.B.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti