Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.05.2000

Tomaž Jakofčič: Vzponi v Alpah

Med prvomajskimi prazniki je bilo kar nekaj naših alpinistov dejavnih v francoskih in švicarskih Alpah.
Najboljši vzpon sta v S steni Les Droites opravila Uroš Samec (AO Matica) In Jernej Breščak (AAO). V 14 urah sta preplezala smer Le Ginat (IV, 5, 1000 m). Po dobrih razmerah v spodnjem delu, kjer sta plezala nenavezana, sta na osrednjem ledišču naletela na zelo trd črn led. To ju je upočasnilo in zadnje težke raztežaje sta preplezala že ponoči. Na vrhu sta bivakirala in naslednji dan sestopila v dolino.
V Aiguille Carree sta Erik Švab (AO SPD Trst) in Filip Bence (AO Tržič) preplezala varianto smeri Frendo Ravanel (III, 5, 550 m, 6 h), Švab pa je z madžarskim soplezalcem Attilo Oszvathom preplezal še smer Gabarrou-Albbinoni (III/4+, 500 m, 3 h) v Mont Blanc du Taculu.
V Švici so Primož in Nejc Lajevec, Eva Stojan, Matej Kovačič in Anže Čokl (vsi AAO) v Z steni Trugberga (3933 m) preplezali prvenstveno smer v vpadnici vrha. Smeri so pripisali oceno TD, V, 80/50-60 st., 500 m, plezali pa so 4 ure. Poleg te smeri sta se Primož Lajevec in Anže Čokl po SZ grebenu (III) povzpela na Mönch, Kovačič in Nejc Lajevec pa sta se preko južne stene spustila s smučmi (45-55 st.).

T.J.

Obvestila
Jesenska odprava na Pumori (7156 m) neposrednega soseda Everesta, ima prostor še za dva člana. Morebitni interesenti se lahko javijo vodji odprave, Primož Lajovec (040) 220-180. Za vzpon in treking na Aconcaguo ali Kilimandžaro v decembru 2000 in januarju 2001 lahko dobite informacije na (061) 286-28-33 (Weber).

T.J.

Lotse 2000
Slovenska alpinistična odprava na četrto goro sveta 8513 m visoki Lotse, odlično napreduje. Po postavljenem T1 in T2 (6400 m) so v soboto Aco Pepevnik, Milan Romih in Matko Škalamera na višini 7300 m postavili tretji tabor ter tam tudi prespali. Če ne bo večjih vremenskih preobratov, računa odprava na vrh okoli 20. maja. Potek odprave lahko spremljamo na internetu, na naslovu: http://lhotse.siol.net/index1.htm.

T.J.

Zmaga Kara in Lukiča
V času med 29.04. in 01.05.2000 sta NP Paklenica in Hrvaška planinska zveza, v kanjonu Velike Paklenice, organizirala mednarodno alpinistično srečanje in tekmovanje v hitrostnem plezanju dolgih smeri,. Hitrostno tekmovanje je potekalo v steni Debelega Kuka, v smeri Diagonalka. Smer je dolga 220 m, težave so ocenjene s 6a, v dveh dodatnih raztežajih pa je težavnost segala do 6b. Smer in stojišča so pred kratkim opremili s svedrovci tako, da je plezanje sedaj popolnoma varno. Tekmovalci so morali nositi čelade, plezati menjaje v vodstvu in vpenjati vse kline. Med šestimi ekipami iz cele Evrope sta s hitrim, tekočim plezanjem zmegala predstavnika Slovenije; Silvo Karo in Marko Lukič. Oba sta v preteklosti opravila že številne hitre vzpone (Patagonija, El Capitan v enem dnevu) in sta z zmago samo upravičila vlogo favoritov.
Rezultati: 1. Karo-Lukič (Slovenija, 34 min), 2. Lilek-Piala (Slovaška, 37 min), 3. Matković-Čujić (Hrvaška, 38 min).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti