Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.04.2000

Tomaž Jakofčič: Nova smer v Druju

Tudi letos se ruski plezalci niso izneverili običaju plezanja novih smeri v že precej obdelanih stenah nad Chamonixom. Letošnjo zimo sta tako Aleksander Klenov in Mikhail Davy preplezala novo smer v SZ steni Druja. Smer Sanje o poletju poteka do značilnega snežišča sredi stene imenovanega Niša (15 raztežajev), nato pa po Originalni smeri do vrha. Prva plezalca sta v steni v dveh poskusih prebila devet dni. Posebej v zgornjem delu stene v Originalni smeri so bile razmere zelo slabe, stena je bila precej zasnežena, zato sta morala vseskozi plezati z derezami. Svojemu vzponu sta dala oceno ED, 7a, A4, 1300 m.
Veljalo bi omeniti, da sta Klenov in Davy zelo izkušena plezalca. Med drugim sta lani preplezala novo smer v Thalay Sagarju (6994 m), ki je bila nominirana tudi za Zlati cepin, jeseni pa sta dosegla najvišjo točko dosedanjih poskusov v osrednjem delu S stene Jannuja (7710 m). Navpična stena desno od Česnove smeri je trenutno eden od najbolj aktualnih himalajskih problemov.

T.J.

Obvestila
V torek 4. t.m. ob 11. uri bo ob odhodu mednarodne himalajske odprave Lotse 2000, v organizaciji AO Rifnik Šentjur, v ljubljanskem hotelu Slon tiskovna konferenca.
V Domu v Tamarju bo 14. in 15. t.m. potekal posezonski seminar za alpinistične smučarje ter seja podkomisije za alpinistično smučanje pri PZS. Prijave (do 11. t.m.) in informacije pri ge. Meti Vukič (meta.vukic@pzs.si ali tel.. (01) 430-74-10, potem 103).
Med 12. in 14. majem bodo v Koči na Gozdu pd Vršičem potekali izpiti za alpiniste. Prijave s potrdilom o plačani kotizaciji in izpolnjene obrazce, sprejemajo na KA PZS do 20. t.m.
Franc Horvat bo imel 6. t.m. ob 19. uri na Strojni fakulteti na Aškerčevi predavanje o svojih doživetjih Himalaje.

T.J.

Tekmovanje v Paklenici
V času od 29.04. do 01.05.2000 bosta NP Paklenica in Hrvaška planinska zveza organizirala mednarodno alpinistično srečanje in priložnostno tekmovanje v hitrostnem plezanju dolgih smeri V tekmovanju bodo države članice UIAA sodelovale z dvočlansko ekipo/navezo, pravila pa predvidevajo naslednaj merila: merjenje časa od začetka plezanja prvega, do prihoda na cilj (zaključek smeri) drugega. Naveze bodo startale vsakih pol ure, obvezno bo plezanje menjaje v vodstvu ( prepovedano bo sočasno plezanje!), s čelado in obveznim vpenjanjem vseh klinov v smeri.
Poleg tekmovanja, bo v času alpinističnega srečanja v Paklenici: predstavljen novi plezalni vodnik za Hrvaško, predvidena pa so tudi predavanja ter dia in video projekcije.
Vse dodatne informacije se lahko dobijo na tel.:00385 23 369155 ali e pošti: np-paklenica@zd.tel.hr

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti