Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.03.2000

Tomaž Jakofčič: Nova težka smer v Patagoniji

Vrh stene sta osvojila v viharju, ob 21.30!

Po odličnih lanskih vzponih Silva Kara zdaj še težka smer Klemna Malija in Zlatka Korena v Mermozu

V začetku letošnjega leta je bilo v Patagoniji kar nekaj naših alpinistov, ki pa so zaradi izredno slabega vremena, ki je sicer značilno za tamkajšne gore, ostali povečini praznih rok. Obdobja lepega vremena so zelo kratka in takrat je potrebno biti popolnoma pripravljen na vzpon.

Mali in Koren sta v SZ steni Mermoza, sosedu Fitz Roya, opazila lepo prosto linijo in po dolgem čakanju na lepo vreme, v sredini februarja prvič vstopila. Napela sta 120 m vrvi, nekako do konca sledov predhodnih poizkusov, nato pa se spustila nazaj pod steno. Naslednji dan se je vreme poslabšalo, zato sta odšla v dolino. Po nekaj dnevih čakanja se je vreme zopet izboljšalo, oba sta bila zvečer pod steno in naslednji dan zgodaj zjutraj sta zopet vstopila v steno. Po vzponu po pritrjenih vrveh sta smer nadaljevala po težkih širokih počeh s precej slabo skalo. Vreme se je čez dan ponovno poslabšalo, začelo je tudi snežiti a Mali in Koren sta vseeno nadaljevala s plezanjem. Ker je bilo zelo mrzlo sta zadnje raztežaje plezala kar v usnjenih čevljih. Na vrh stene sta priplezala v viharju, ob pol desetih zvečer. Po prvih spustih ob vrvi se je vreme na srečo umirilo in po mnogih zapletih z vrvmi sta ob šesti uri zjutraj stala zopet pod steno. Novo 650 m dolgo smer sta imenovala Barriga Patagonica (patagonski trebuh), ocenila sta jo s VII-, A1, zanjo pa potrebovala 18 ur efektivnega plezanja. Po počitku v dolini sta se zopet odpravila v gore z drznimi načrti, a jima je vreme dovolilo le vzpon po klasičnem SZ stebru Guillameta (V+, Ao, 400 m, 3 1/2 h).
Nova smer v Mermozu, ki je hkrati prva slovenska smer v tej gori je zelo pomembna predvsem zato, ker je to prva težka prvenstvena smer mlajše generacije slovenskih plezalcev v enem od najpomembnejših torišč svetovnega alpinizma.
Zahvala gre vsem, ki so odpravi kakorkoli pomagali: PD Kamnik, PD Nova Gorica, PZS, KS Deskle, Calcit, CA-SKB banka leasing, Simens, Uršič d.o.o., Napredek, Promontana, Feromont, Medic in Občina Mengeš.

Tomaž Jakofčič

Obvestila
Interesenti za alpinistično/plezalno šolo AO Mengeš se lahko oglasijo 8.3. ob 20. uri v prostorih društva na Kolodvorski ulici v Mengšu. Dodatne informacije na (041) 219-803 (Marjan Kovač).
Tomaž Humar bo 9.3. ob 19.uri ob multiviziji predaval v telovadnici OŠ Trzin.
Za julijski treking v Tibet okoli svete gore Kailash so še tri prosta mesta. Informacije na (061) 662-833 (Dušan Weber).
Letošnji Začetni zimski alpinistični tečaj bo med 26.3. in 1.4. na Komni. Rok za prijave tečajnikov in inštruktorjev na PZS je 11.3.

T.J.

Fotografska razstava
V galeriji Rika Debenjaka v Kanalu ob Soči bo 10.3 ob 18.30 otvoritev fotografske razstave na temo Himalaja - gore, dežela, ljudje. alpinista, fotografa in vodje številnih slovenskih himalajskih odprav Toneta Škarje. Razstava bo odprta ob torkih in četrtkih med 16.in 18. uro ter sredah med 9. In 12. uro, vse do 31.marca. Ogled je možen tudi ob dogovoru s trgovino Mija (tel.. 065 51 006). Ob tem, da gre za enega naših najboljših poznavalcev Himalaje, tamkajšnjih ljudi in običajev ter fotografije s časovnim razponom 35 let, bo razstava vsekakor več kot vredna ogleda.

T.J.

Kombinirano plezanje
Stevie Haston je v dolini Cogne (IT) z vsega petimi svedrovci in nekaj klini opremil dva raztežaja dolgo smer. Prvi raztežaj je preplezal takoj in ga ocenil z M9. Drugi pa mu je vzel nekaj več časa in uspel je šele ob naslednjem obisku z ženo Laurence. Ker se mu je ta raztežaj zdel težji od vsega kar je preplezal doslej, je v smer povabil Maura Bole-Bubuta. Ta je prvi raztežaj preplezal na pogled, v drugem pa padel tik pod vrhom. Mnenje obeh pa je, da smer zasluži oceno M11. Haston jo je provokativno poimenoval Empire strikes back.

Tudi pri nas se nivo dviguje. Gregor Kresal je po mesecu dni »obleganja« v Planici preplezal novo 110 m visoko kombinirano smer in jo imenoval Aqualung. Ocene po raztežajih (M7, M9, M6 in WI 4+) govorijo o najtežji tovrstni smeri pri nas v njej pa je poleg opremljenih stojišč ostalo še sedem svedrovcev in deset klinov.

Klemen Premrl in Aljaž Anderle sta levo od smeri VVZ v Prisojniku preplezala novo kombinirano smer z oceno M8.. V smeri je ostalo šest svedrovcev, na vrhu pa sidrišče za spust.

T.J.

Staničev vrh
Viktor in Suzana Relja sta v južni steni Staničevega vrha v grebenu Zeleniških špic preplezala novo smer Svetla stran meseca. Smer je dolga 120 m težka VI/ IV-V, prva plezalca pa sta v njej pustila vso potrebno opremo.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti