Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nesreča pri plezanju na Siciliji

Pred nesrečo - Stefan Rass z ženo Kathi in njunima otrokoma Amelie (3) in Noahom (1).

Foto: Ines Papert

 

sobota, 29. november 2014, ob 09:29, Boris Štupar, ogledov: 3014

Plezalno javnost je pretresla nesreča avstrijskega plezalca in gorskega vodnika, Stefana Rassa, v plezališču San Vito.

Zapis o tem nesrečnem dogodku, ki je zaokrožil na straneh PM, je objavil Elio Bonfanti. Poleg opisa, v katerem navaja, zakaj je plezalec 16. novembra padel 25 metrov s stene, je objavljen tudi poziv za denarno pomoč Stefanu Rassu, ki leži v salzburški klinik v umetni komi. Nesreča, ki jo omenja, je že sedma, ki se je zgodila letos v tem plezališču.

Vzrok nesreče naj bi bilo slabo sidrišče - korozijsko povzročena okvara sidrnega vijaka in odlom dela skale. Michel Piola je ob tem izrazil mnenje, da podnebje na Siciliji spominja na Tajsko in na Madagaskar, kjer korozija uničuje vijake iz nerjavečega jekla in odpira pomembna vprašanja. Omenja zapiranje takšnih plezališč, dokler se smeri ne opremijo na novo ...


Donacijski račun:
IBAN AT32 3502 0000 0051 5676
BIC RVSAAT2S020
Raiffeisenbank Großgmain

 

Oznake: PLE

Komentiraj (1):

Betka Galičič, sobota, 29. november 2014, ob 13:29

Kot jaz razumem, je bil vzrok Stefanove nesreče izključno napačna lokacija sidrišča (v skali, ki se je odlomila z njim vred) in ne zarjaveli klini sidrišča.

Je pa zraven avtor opozoril tudi na neregulirano vrtanje, ki se dogaja v plezališčih tipa San Vito, kjer je zaradi klime izbira ustreznega materiala še toliko bolj pomembna.

V glavnem, velja pogledati, v kaj se vpenjate in na čem se spuščate.

eXTReMe Tracker