Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.04.2002

Tomaž Jakofčič: Nad Chamonixom

Podaljšan praznični vikend je kar nekaj slovenskih navez izkoristilo za obisk gora nad Chamonixom. Razmere niso več kaj prida, vseeno pa se je našlo nekaj za plezanje godnih smeri. V zgodovinski steni Grand Charmoza sta smer Merkl - Welzenbach preplezala Uroš Samec in Simon Slejko (oba AO Matica). Znani "ledni mož" Willo Welzenbach je smer s soplezalcem preplezal v šestih dneh davnega leta 1931. Ali so bile takrat razmere mnogo boljše ali pa je bil Welzenbah "superman". Današnja ustaljena ocena smeri (IV, 5 M, 900 m) in komentar naših plezalcev namreč govori o resnem plezanju tudi z današnjo sodobno opremo.
Matej Mejovšek in Irena Mrak sta plezala v severni steni Aig. du Midi Couloar Eugster Direct (IV, 5, 1000 m). Zaradi slabih razmer v strmem delu sta le tega obplezala po levi. Naslednji dan sta v zahodni steni Aig. Du Plan preplezala Jugozahodni ozebnik (Mummery in soplezalci) iz leta 1893 (D, 500 m), v spodnjem delu sta ubrala Direktni vstop (Cereuil - Defline - Pareau - Taffpreau, 1993: D+). Mejovšek in Mrakova sta sedanje težave ocenila s V, 5, M.
Anže Čokl (AAO) in Primož Hostnik sta v Mt. Blanc du Taculu preplezala zelo oblegano smer Modica - Noury (III, 5+, 500 m).

T.J.

Stenar
Skoraj vsako leto se ob začetku pomladi v gorah naredijo razmere idealne za ledno plezanje. Pogosto so tedaj ledna orodja že "na varnem", na nogah pa plezalniki. Vseeno se vedno še najdejo plezalci z dovolj volje in poguma. Letos je bila poleg lažjih snežnih smeri v naših gorah, po zaslugi odličnih razmere precej oblegana vzhodna stena Stenarja. Smer Led s severa (Samec, Leskošek, 2000, V 5+, 900 m) so ponovile tri naveze: Urban Ažman (AO Radovljica) - Klemen Novak (AO Jesenice), Matej Kovačič - Jernej Breščak (oba AAO) ter Simon Slejko - Tina Di Batista (oba AO Matica). Originalnemu vstopu so se vsi ognili po Miški. Ažman je naslednji dan z Rokom Zalokarjem ponovil še težjo Levo zajedo (V 5+, A1, 700 m). Vse v odličnih razmerah, ki so spominjale na plezanje v Zahodnih Alpah.

T.J.

Iz Mišje peči
Neutrudni Franci Jensterle(AO Kranj, Citywall, Papi sport, Petzl, Lanex) je v Mišji peči opravil drugo ponovitev smeri Figaro (8a+) ter tretjo ponovitev smeri Človek ne jezi se (8b+/c). Njegova družica Sabina Sovinc(AO Kranj, Citywall, Papi sport, Petzl) je medtem preplezala Čao bejbe (7c+), Flash dance (7c/c+) in Johanovo (7c/c+). Poleg tega je iz našega najboljšega plezališča prišla tudi novica o popravljeni oceni smeri Lucky Luke. Marej Sova in avtor Luka Zazvonil sta ji po daljšem premisleku pritaknila oceno 8b.

T.J.

Alpinizem in 8b
Že dolgo je jasno, da mora biti dober vsestranski alpinist tudi dober športni plezalec. Tudi Matic Jošt to že dolgo ve in med alpinističnimi odpravami posveča veliko časa tudi športnemu plezanju. Po lanskih dveh zelo uspešnih odpravah (Siula Grande v Andih ter Nilkanth v Indiji) je resneje "pljunil v roke" in uspeh ni izostal. Po klasičnih "test" smereh v Mišji peči; Rock'n roll (7c/c+), Preobrazba (7c+), Samsara (8a) in Corto (8a) je obiskal še nekaj drugih plezališč. V Vipavi je ponovil Fanatika (7c+) v grškem plezališču Klalogrija Megairo (8a) nato pa končno "udaril" v Vipavski Beli kjer je preplezal previsno smer Cerko (8b). Sedaj pa dovolj Matic, nazaj v gore.

T.J.

Obvestila
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA organizira izpite za alpinistične inštruktorje. Prijavijo se lahko alpinisti z najmanj dvema letoma alpinističnega staža. Teoretični del izpitov bo v sredo, 17. aprila 2002 od 15. ure dalje v prostorih Planinske zveze Slovenije, Dvoržakova 9, Ljubljana. Prijave do srede, 10. aprila sprejemajo na naslov: PZS, KA, Dvoržakova 9, 1000 Ljubljana
Pripravljalni seminar za izpite iz praktičnega dela in izpiti bodo 9. do 12. maja 2002 na Okrešlju.
Razpisani so tudi popravni izpiti za alpiniste. Le ti se bodo odvijali predvidoma drugi vikend v maju. Kandidati naj prijave pošljejo do 13. aprila 2002 na naslov: PZS KA, Dvoržakova 9, 1000 Ljubljana.
Za potovanje in treking okrog svete gore Kailash (Tibet) v juniju 2002 lahko dobite informacije na (041) 614-203, Dušan.

T.J.

  08.04.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti