Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.03.2002

Tomaž Jakofčič: Nad Chamonixom

Razmere nad Chamonixom so se nekoliko poslabšale, saj se je v večini sten manjše naklonine pokazal plezalcem neprijazen črni led. Tako je opaziti temne lise v steni Les Droites, Les Curtes, spodnjem delu Aig. Verte, Grandess Jorasses, Drujevem ozebniku, Tour Rondu in podobnih. Dobre razmere za plezanje pa so zaenkrat še v S steni Midija, Aig. Sans Nomu in V steni Mt. Blanc du Tacula kjer je slabši le Superkuloar. Dobre razmere v slednji so izkoristili Rok Blagus in Blaž Ortar (oba AO Matica), ki sta preplezala smer Modica - Noury (III 5+, 500 m) ter Tomaž Jakofčič (AAO, Promontana, Dumo) in Tina Di Batista (AO Matica, Dumo), ki sta prosto preplezala Hastonovo smer iz leta 1994, Pinochio (IV 6+, 450 m). V smeri je bilo malo ledu, dva raztežja pa bolj ali manj kopna. V istem času sta v Aig. Verte Uroš Samec in Bojan Leskošek preplezala smer Grassi - Comino, delo italijanskih lednih "gurujev" osemdestih let. Smer vodi ob seraku v steni levo od ozebnika Cordier. Večino smeri sta plezala sočasno in bila v petih urah in pol že na vrhu Aig. Verte.

T.J.

Trikot
Takorekoč v zadnjih dneh letošnje koledarske zime je doživela ponovno zimsko ponovitev še ena od naših znanih klasičnih smeri - Trikot v Dolgem hrbtu. Smer sta v dveh dneh uspela preplezati Uroš Strniša - Darko in Samo Molek (oba AO Matica). Razmere v steni so bile slabe. Večina razpok in razčlemb je bila zalitih z ledom. Plezanje je potekalo počasi saj je Strniša, ki je celo smer plezal v vodstvu, veliko časa porabil za čiščenje skale. Bivakirala sta v lopi, tri raztežaje pod vrhom stene. Naslednji dan ju je popoldne čakal še zahteven sestop preko "trdega" severnega pobočja Mlinarskega sedla do Češke koče.
Prvo zimsko ponovitev znane smeri je pozimi 1977 opravila naveza v kateri so bili Nejc Zaplotnik, Peter Markič ter brata Štremfelj.

T.J.

Obvestila
AO Železničar organizira alpinistično šolo. Uvodno predavanje bo v sredo 3.4. ob 19. uri v prostorih PD Železničar na Trgu OF 3, v sobi 6/1. Vse dodatne informacije dobite pri vodji tečaja Zvonku Požgaju; zvonko.pozgaj@delo-tiskarna.si.
Letošnje turnosmučarsko srečanje RHM bo med 30.3. in 6.4. v Julijskih Alpah. Prvo polovico bodo dekleta preživela na Komni, od koder bomo opravljale celodnevne in poldnevne ture.
V sredo 3. aprila se bodo preselile na Kredarico, smučale po okoliških strminah in se povzpele na Triglav. Zborno mesto 30. aprila popoldne bo v Domu na Komni, lahko pa se jim pridružite tudi kasneje na Kredarici. Ostale informacije in prijave: Lidija Honzak, (031) 656-038, lidija.honzak@rzs-hm.si.
Slovenske alpinistke in plezalke se bodo zbrale 23. in 24.3 v Ospu. Zbor deklet bo v soboto ob 10. uri pri "Vikiju", kjer bodo prejela tekmovalne liste. Po celodnevnem plezanju bo ob 19. uri razglasitev rezultatov in predavanje z diapozitivi v kulturnem domu v Gabrovici. Sledilo bo družabno srečanje v osapskem kampu.

T.J.

Najtežji slovenski balvanski problem
Pred dnevi se je iz Avstrije vrnil Urh Čehovin (AO Matica, Think Pink, Samsara, Dyno) z odličnim dosežkom v balvanskem plezanju. V balvanskem plezaleišču Malta je uspel preplezati problem Pluto aus der Jagd. Avtor, znani Klem Loskot, je problem ocenil z balvansko oceno 8b, Markus Bock in Werner Thon pa sta menila, da zasluži oceno 8a/a+. Končno so lokalni aktivisti pritrdili oceni 8a+. Čehovin se je moral za vzpon pošteno potruditi. Uspešen vzpon je opravil drugi dan v desetem poizkusu, potem ko je v dolino že legla senca. Po Urhovih besedah gre za trenutno najtežji balvanski problem, ki ga je zmogel Slovenec. Kmalu zatem je uspel na fleš preplezati še bližnji problem z oceno 7c. Sicer pa je to že tretji balvanski problem z oceno 8a ali več za Urha Čehovina.

T.J.

 

  18.03.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti