Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.02.2002

Tomaž Jakofčič: Sled starih časov

Letošnja, s snegom skopa zima, je prinesla po dolgem času nekaj zelo dobrih zimskih vzponov v naših skalnih smereh. Do pričetka devetdesetih so bile zimske ponovitve skalnih smeri v naših stenah glavni del zimske alpinistike. Labodji spev dejavnosti se je zgodil v sezoni 1988/89, ko je bilo ob pomanjkanju snega opravljenih prav neverjetno število zimskih vzponov. Odtlej bi tovrstne vzpone lahko preštel na prste ene roke. Do letos.
Urban Ažman in Rok Zalokar (oba AO Tradovljica) sta v Trapezu Velikega Draškega vrha opravila 1. zimsko ponovitev Tržiške smeri (VII-, A2, 400 m). V smeri sta imela solidne razmere in večino smeri sta preplezala v plezalnikih. Bivakirala sta dva raztežaja pod robom stene.
V severni steni Špika je redko zimsko ponovitev doživela Direktna smer (V+, 900 m). V dveh dolgih dneh sta jo opravila Matija Klanjšček (Soški AO) in Tomaž Tišler (AO Žiri). V smeri sta naletela na precej slabe razmere. Do Dibonove police sta plezala po požlejeni in poprhani skali in po devetnajstih urah plezanja bivakirala pod značilnim odlomom. Nadaljnih enajst ur je bilo naslednji dan potrebnih, da sta po zasneženem vršnem delu dosegla rob stene.
Malo pred tem vzponom sta Klanjšček in Tišler skupaj s Simonom Markočičem preplezala tudi smer Humar-Škarja v JV steni Planjave (V-/IV, 270 m). V smeri so v spodnjem delu preplezali tudi strm leden raztežaj, ki pa se je za njimi podrl.
Dokaj slabe razmere sta v steni Travnika našla Marko Lukič in Boris Lorenčič ( oba AAO Kozjak). V 16 urah (brez bivaka sta preplezala Ašenbrenerjevo smer (VI, 800 m). Z izjemo srednjega, najbolj strmega dela stene sta imela opravka z nepredelanim snegom in pršičem.
V morda najbolj hladni steni pri nas, severni steni Dolgega hrbta, sta Samo Krmelj in Uroš Strniša-Darko (oba AO Matica) ponovila smer Šimenc - Škarja (VI, A0/V, 500 m). Razen zgornjega, lažjega dela sta smer preplezala v plezalnikih, v devetih urah.

T.J.

Ženske ponovitve ledenih slapov
Toplo vreme in dež napovedujejo skorajšnji konec množičnemu obleganju slovenskih zaledenelih slapov. Vsi slovenski zaledeneli slapovi so doživeli po nekaj deset ponovitev moških ali mešanih navez, nekaj pa je bilo tudi ženskih. Jasna Pečjak (AO Domžale) in Mateja Pate (AO Rašica) sta preplezali Vikijevo svečo na Jezerskem ter Stiriofobijo v dolini Belega potoka. Bližnjega Luciferja sta preplezali Tina Di Batista (Dumo) in Mojca Žerjav (obe AO Matica). Mateja Pate in Minja Gregorič sta preplezali Sušico v Logarski dolini.
Jasna Pečjak je tudi zelo dobro tekmovala V sklopu štirih tekem za alpski pokal v Avstriji. Na koncu je zasedla 3. mesto med 18 tekmovalkami. V moški konkurenci sta med 72 plezalci tekmovala Pavle Kozjek (AO Matica) in Andrej Pečjak (AO Domžale). Na koncu je Kozjek pristal na 8., Pečjak pa na 14 mestu.

T.J.

Športno plezanje
Matjaž Jeran (AO Matica, Gradkom, CityWall) je poleg dobrih vzponov v španskem El Chorru preplezal tudi nekaj zanimivih smeri pri nas. Verjetno je kot drugi ponovil smer Veseli tobogan (8a) v Mišji peči originalno, torej izključno po oprimkih znotraj obeh kapnikov. V Vipavski Beli je ponovil Cerkota (8b), v Osapski steni pa Gobo (7c, 120 m).
Sabina Sovinc (AO Kranj, Citywall, Petzl) je v Mišji peči preplezala smer Čao bejbe (7c+/8a).

T.J.

  11.02.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti