Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.02.2002

Tomaž Jakofčič: Odlično v Zahodnih Alpah

Marko Prezelj (AO Kamnik) in Stephen Koch sta si po obisku Argentiere la Bessa, kjer sta trepetala ob razglasitvi Zlatega cepina, privoščila še obisk prestolnice evropskega alpinizma - Chamonixa. Zaradi slabšega vremena sta se najprej odpravila v bližnjo dolino Fer a Cheval kjer sta ponovila dva znana zaledenela slapova: Le Dam du Lac (VI, 120 m) in Tut la Chaume (VI, 240 m), ki sta v začetku devetdesetih premaknila mejo plezanja v zaledenelih slapovih. Po izboljšanju vremena sta se lotila visokih sten nad Chamonixom. V Aig du Pelerins sta za začetek ponovila smer Beyond Good and Evil, katero sta prva plezalca Twight in Parkin ocenila s V/5+, 5c, A1-2, 600 m. Prezelj in Koch sta smer ponovila prosto v rekordnem času 5 ur, izstopila pa po zelo redko plezanem Originalnem izstopu. Dan za njima sta smer prosto ponovila tudi Tomaž Jakofčič (AAO, Dumo, Promontana) ter Uroš Samec (AO Matica, BTC, Iskra Invest), ki sta Izplezala po precej kopni Rebuffat-Terray. Po dnevu počitka sta Prezelj in Koch vstopila v severno steno Aig. Sans Nom v smer There Goes the Neibourghood (Twight-Backes, '93, V/6, 5c, A3, 900 m). Prvi dan sta plezala samo 3 ure, nato pa ju je sneženje prisililo k čakanju in bivaku v ledeiški razpoki na koncu prve, lažje polovice stene. Naslednji dan sta po šestih urah dosegla greben Sans Noma od koder sta sestopila po ozebniku med Drujem in Sans Nomom. V smeri sta prosto z lednimi orodji preplezala tudi štiri pretežno skalne raztežaje in tako opravila prvo prosto ter drugo ponovitev smeri, ki so se je plezalci izogibali verjetno tudi zaradi precej nesmiselnega komentarja v francoskem vodniku: "padec vodečega v tehničem raztežaju bi bil fatalen". Marko Prezelj je torej spet stopil korak pred lokalne aktiviste, tokrat v Zahodnih Alpah, gorovju, ki je generacijam služilo kot odskočna deska v višja gorstva sveta. Posebej mlajša generacija naših alpinistov se tega danes vse premalo zaveda in se rajši zadovolji z bližnjim zaledenelim slapom.

T.J.

Anderle četrti v Saas Feeju
Na minulem tekmovanju za svetovni pokal v lednem plezanju v švicarskem Saas Feeju se je naš Aljaž Anderle (Petzl Charlet Moser) odlično odrezal. Svojevrstna akrobatsko postavljena kombinirana smer je s svojimi pastmi že na začetku zavedla nekaj glavnih favoritov in odprla pot ostalim, ki pa so si morali izdatno pomagati s plezalno domišlijo. Na koncu je zmagal Dimitri Bytchkov, Anderle pa je zasedel odlično četrto mesto in se tako v skupni razvrstitvi povzpel na šesto mesto. Sama pozicija in razpoloženje sta pred zadnjo tekmo, ki bo na sporedu vkonec februarja v Quebecu odlična in lahko pričakujemo odlično plezanje naših tudi tam.

T.J.

Obvestila
V torek 5. 2. Ob 19. uri bosta v dvorani glasbene šole v Tržiču predavala o svojem doživljanju lednega plezanja, gora in tekmovanj naša najuspešnejša tekmovalna ledna plezalca Klemen Premrl in Aljaž Anderle.
V četrtek 7.2. ob 20. uri bo na Fakulteti za arhitekturo predaval znani angleški plezalec Stevie Haston. V zadnjem času je Haston najbolj znan po svojih kombiniranih smereh, pred tem pa je opravil tudi veliko število težkih "klasičnih" alpinističnih vzponov, pri športnem plezanju dosegel znamko 8c, bil na osemtisočaku…
V ponedeljek, 11. t.m. bo v Cankarjevem domu predavanje o lanski odpravi slovenskih policistov na Čo Oju (8201 m). Ob diapozitivih in filmu bodo člani odprave predstavili dogajanje na pobočjih Čo Oja ogledali pa si bomo tudi smučarski spust z vrha, ki je Vikiju Grošlju prinesel naziv najuspešnejšega slovenskega alpinističnega smučarja v letu 2001.

T.J.

Himalajski načrti 2002
Tudi letos je v planu PZS nekaj vrhunskih alpinističnih akcij v Himalajo pri katerih bodo člani izbrani na podlagi razpisa. Po lanski odpovedi odprave na Čomo Lenco zaradi pomanjkanja denarja, bo Andrej Štremfelj popeljal odpravo letos jeseni. Tako žlahten cilji kot so nepreplezana severna stena Čomo Lenca (7790 m), ter še dva neosvojena vrhova (7540 m in 7150 m), bodo poleg vodje zahtevali še štiri vrhunske alpiniste ter zdravnika. Prijave s seznamom desetih najboljših kopnih, lednih in kombiniranih smeri ter navedenimi odpravarskimi izkušnjami sprejemata KOTG in KA pri PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana do 28.2.
Prav tako bo jeseni ponovno odšla na pot odprava v pogorje Janak Himal. Po tragično prekinjeni odpravi leta 2000 bo s podobnimi alpinističnimi cilji v vrhovih Ramtang Čuli (Wedge peak 6780 m), Kiratčuli (7365 m), Nepal peak (6910 m) ter Pathibara (7123 m) odšlo na pot 10 alpinistov ter zdravnik. Rok za prijave je 14.2.
PZS si je pridobila dovoljenje tudi za vzpon na Gula Kangri (7538 m) s Tibeta. Skupina leži na meji z Butanom in je razen japonskega vzpona še slabo raziskana. V neposredni bližini je tudi Gangar Pincum, najvišji še neosvojeni vrh na svetu. Razpis velja za organizatorja odprave, ki bi mu PZS odstopila dovoljenje in pomagala pri organizaciji: Kandidati (AO, PD ali skupina) naj se javijo na do 20. februarja 2002. Info: tone.skarja@siol.net.

T.J.

  04.02.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti