Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.01.2002

Tomaž Jakofčič: Nova slovenska smer v Patagoniji

Skoraj ne mine leto, da se tudi v patagonskih gorah ne bi vrisala kakšna nova slovenska smer. Tudi lani se je. Konec leta je majhna odprava AO Nova Gorica v kateri so bili Zlatko Koren, Vasja Košuta in David Pehnec uspela preplezati novo smer v Mermozu. Prvotni cilj odprave je bila znana Supercanaleta v Fitz Royu. Po preplezanih 1300 metrih stene, 500 metrov pod vrhom jih je zajelo hudo poslabšanje vremena, zaradi katerega so sestopili nazaj v bazni tabor. Po štirinajstdnevnem poslabšanju vremena so se razmere v tej pretežno ledni smeri močno poslabšale, zato so spremenili načrt. Odločili so se preplezati novo smer v Mermozu. Vsi trije so v dveh ločenih dneh preplezali spodnji del stene, kjer so težave dosegle zgornjo šesto stopnjo. Oba dneva jih je iz stene pregnalo nenadno vremensko poslabšanje, tako značilno za tamkajšne gore. Po desetih dneh čakanja sta zaradi Pehneceve poškodbe v steno odšla samo Koren in Košuta. S prelaza sta po policah prečila do mesta kjer so plezanje končali ob zadnjem poizkusu in nadaljevala po lepih počeh do grebena in mesta, kjer iz vzhodne stene pripelje Slovenska smer iz leta '83. Tu sta zaključila smer Severni steber Mermoza (VI+, A0/IV-V, led do 70 st., 1000 m) in sestopila v dolino.
Vsi trije se lepo zahvaljuje za pomoč: Zatex d.o.o., Meblo, Nova KBM, Telecom, Boza, Adriatic, Go Mont, Polident.

T.J.

Slovenski alpinizem '98, '99 in '00
Komisija za alpinizem pri PZS se je v minulem letu odločila, da ponovno izda zbornik Slovenski alpinizem. Edicijo, ki naj bi bila pregled letne dejavnosti naših alpinistov doma in na tujem, nekakšna slovenska različica American Alpin Journala. Urednikovanje je prevzel Uroš Samec in proti pričakovanjem nalogo odlično opravil. Tik pred božičem so izšli trije zvezki dokaj natančnega pregleda najboljših vzponov v letih 1998, 1999 in 2000. Zasnova zbornika ostaja podobna kot pri prejšnjih. Najboljši dosežki so predstavljeni z daljšimi članki akterjev in fotografijami, ostali pa s kratkimi povzetki in ličnimi skicami Jerneja Bevka. Vse pomembnejše odprave so predstavljene s kronološkim opisom, na koncu pa sledi še povzetek v angleškem jeziku. Pikolovci bodo seveda lahko našli kakšno izpuščeno pomembnoŤ smer, a zaradi časovne odmaknjenosti in nezanimanja nekaterih alpinistov za sodelovanje, gre to prezreti. Tokratni zbornik je vsekakor lično in dobro izdelano čtivo, ki ne sme manjkati v nobeni alpinistični knjižni zbirki, tudi zaradi svoje velike dokumentarne vrednosti.

T.J

Zaledeneli slapovi
Letošnja zima je zelo skopa s snegom zato se morajo alpinisti tolažiti predvsem s plezanjem zaledenelih slapov, kateri pa so letos zaradi dolgega obdobja mraza dobro narejeni. Odlične razmere najdemo predvsem v slapovih, ki imajo več vode. Po dolgih letih je lepo zamrznil Peričnik in zelo veliko alpinistov je razmere izkoristilo za vzpon v zelo lepem slapu. Žal bo prisojna lega omogočala vzpon samo še kak teden. Lepo so zamrznjeni vsi slapovi na Jezerskem, Tamarju, Bohinju, Martuljku in pod Prisojnikom, kjer so bratje Marenče in Matej Mejovšek prvič v tej sezoni preplezali Lambado (VI+, 45 m). Na primorski strani so razmere zaenkrat še dobre. Nekajkrat je bila ponovljena Psihoanaliza, Jernej Bek, Uroš Samec in Domen Komac pa so v soboto preplezali tudi nov slap oz sistem zaves levo od Psihoanalize in Membrane. Imenovali so ga Slap zadah (VI-, 60 m).
Dobre razmere so tudi v lažjih slapovih Logarske doline in Kamniške Bistrice. V dolini Koprivne je Frenk Horvat preplezal bojda nov slap Mrčnjak. V 60 m dolgih krakih slapu se giblje naklonina okoli 75 stopinj.

T.J.

Sanjski par
Uroš Perko (Promontana) je v Mišji peči preplezal smer, ki mu je že nekaj časa rahljala živce. V t.i. Tedijevi luknji je zmogel zelo previsno smer Sanjski par (8c) in s tem za Slabetom, Golobom in japonskim plezalcem opravil četrti vzpon.

T.J.

  14.01.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti